Na sastanku je zaključeno da je najvažnije istrajati i insistirati na zaštiti protoka vode.

Nadležni: Zaštititi Bunu, Bunicu i Bregavu od negativnih posljedica projekta Gornji horizonti
Foto: Arhiva

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić održali su sastanak, u sjedištu Federalnog ministarstva okoliša i turizma u Sarajevu, na temu zaštite pritoka Neretve, Bune, Bunice i Bregave, od negativnih posljedica projekta Gornji horizonti. Sastanak je održan na inicijativu predstavnika nevladinog sektora iz Fondacije Atelje za društvene promjene ACT

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma je saopćeno da su sastanku prisustvovali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK Mario Jurica i ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK Emil Balavac, te predstavnici Fondacije ACT Arza Berbić, Sunčica Kovačević i Arnel Mahmutović.

"Od početka mandata uključujemo nevladin sektor kao partnera i raduju me sastanci poput ovoga kada imamo konsenzus. Pitanje Gornjih horizonata je prevažno za građane Stoca, za ljude u toku Bune i Bunice, u donjem toku Neretve, kao i za ljude u Metkoviću i Opuzenu u Hrvatskoj. Federalno ministarstvo okoliša i turizma je još od 2012. godine činilo napore da utiče kako bi se zaštitile spomenute vode, ali institucije i sudovi u RS-u su ignorisali argumentaciju koja je dolazila s federalne strane. To je naša realnost, ali mi moramo učiniti sve da se ta realnost mijenja nabolje. Presuda Okružnog suda u Banjoj Luci kojom je poništeno rješenje koje je izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a o izgradnju infrastrukturnih objekata hidroelektrane Dabar, na slivu rijeke Zalomke, u okviru projekta Gornji horizonti, je primjer da se ta realnost može mijenjati i tu se vidi koliko je važna uloga civilnog sektora i drago mi je da smo po ovom pitanju na istoj strani i da zajedno možemo puno više u sferi zaštite okoliša", rekla je ministrica Pozder.

Dogovoreno je da se napravi zajednička radna grupa/tim koja će na prvoj narednoj sjednici Međuentiteskog tijela za očuvanje okoliša informisati ovo tijelo o aktivnostima koje se poduzimaju.

Također, dogovoreno je da će radna grupa/tim učestvovati na javnim raspravama po svakom pitanju koje se tiče projekta Gornji horizonti, kao i da će raditi na informisanju javnosti i medija kako bi se učinilo sve da se zaštite tokovi kraških rijeka Bune, Bunice, Bregave, kao i Hutovog blata i toka Neretve južno od Mostara.

S obzirom na činjenicu da su u proceduri izmjene i dopune Zakona o zaštiti prirode u FBiH, kojima bi se trebao skratiti postupak u procesu zaštite određenog područja, učesnici sastanka su se složili da se razmotri i inicijativa o proglašenju Bune, Bunice i Bregave zaštićenim područjima.

"Mi aktivisti vjerujemo da hitno trebamo djelovati kako bismo zaštitili tokove Bune, Bunice i Bregave od negativnih posljedica projekta Gornji horizonti. Svjesni činjenice da vlasti u entitetu Republika Srpska nemaju namjeru stati s realizacijom ovog projekta, te činjenice da će realizacija istog imati direktan uticaj na građane u Federaciji, ali i u Republici Hrvatskoj, zahtijevamo da javnost bude uključena u svim fazama postupka izdavanja dozvola i procjene uticaja na okoliš, te da realizacija svih aktivnosti projekta bude transparentna. Borba za Bunske kanale je trajala deset godina i uspjelo se zaštiti ih od izgradnje malih hidroelektrana. Međutim, projektom Gornji horizonti opet će i ti Bunski kanali biti ugroženi i mi zajednički moramo djelovati da sačuvamo ne samo ovaj biser prirode već i ekološki prihvatljiv protok vode na spomenutim rijekama, a ne da u budućnosti propisi o ekološki prihvatljivom protoku budu mrtvo slovo na papiru. Pozdravljamo otvorenost vlasti na federalnom i kantonalnom nivou da zajednički radimo na rješavanju gorućih pitanja zaštite Hercegovine od negativnih posljedica projekta Gornji horizonti", kazala je Azra Berbić iz Fondacije ACT.

Na sastanku je zaključeno da je najvažnije istrajati i insistirati na zaštiti protoka vode, te zaštiti prava građana na učešću u procesima odlučivanja i izdavanja dozvola, kao i na zajedničkom učešću i poduzimanju pravnih radnji, saopćeno je Federalnog ministarstva okoliša i turizma.