Sa vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog Vlade FBiH, skinute su dvije tačke, predložene izmjene federalnih zakona o policijskim službenicima i o unutrašnjim poslovima.

Na vanrednoj sjednici PD-a neće se raspravljati o izmjenama Zakona o policijskim službenicima
Foto: Arhiva

Prvim zakonskim izmjenama predviđeno je bilo usklađivanje važećeg zakona s određenim odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Cilj je da policajci čiji radni odnos prestaje odlaskom u penziju mogu ostvarivati prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u skladu s važećim propisima koji to pitanje uređuju.

Obrazlažući razloge za izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine, Federalna vlada je kao predlagač navela da trenutno, zbog specifičnosti unapređenja policijskih službenika u više činove - što se vrši samo za upražnjena radna mjesta, kao i zbog specifične procedure u vezi s unapređenjem, dolazi do toga da iz Federalne uprave policije nijedan policijski sluzbenik s činom glavnog inspektora nema uvjete za prijavljivanje na konkurs za direktora Federalne uprave policije ili za zamjenika jer će u vrijeme trajanja mandata ispunjavati uvjete za penziju.

''Ukazujemo i na to da je u većini kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova slična ili ista situacija sa policijskim službenicima koji ispunjavaju uvjete u pogledu čina, tj. da mogu biti kandidati za direktora Federalne uprave policije ili zamjenika direktora Federalne uprave policije'', saopštili su iz Vlade FBiH

lmajući u vidu navedeno, da trenutno Federalnom upravom policije ne rukovodi direktor ili zamjenik direktora i da će nakon raspisivanja javnog konkursa biti teško osigurati policijskog službenika prema uvjetima utvrđenim u Zakonu o unutrašnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine, neophodno je korigovati odredbu - navela je također Vlada Federacije.

Nakon skidanja ovih zakona sa dnevnog reda, sjednica je nastavljena razmatranjem strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja u Federaciji BiH do 2027. godine, a potom se poslanici trebaju usaglasiti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama federalnog zakona o upravljanju otpadom.