''Naš je posao gasiti požar i mi ćemo ga gasiti nadljudskim naporima, ali ne možemo da shvatimo kome je u cilju da uništi i ovo malo zelenila što je ostalo'', naveli su mostarski vatrogasci. 

Mostarski vatrogasci ulažu nadljudske napore u gašenju požara: Kome je u cilju uništavanje?
Foto: PVJ Mostar

Prije dva dana na brdu Fortica iznad Mostara planuo je požar koji je ugrožavao ugostiteljski objekat i poznati vidikovac. 

Požar je gasilo sedam vatrogasaca s dvije cisterne,  a kako su kazali iz Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar uzrok požara bi mogao biti ljudska nepažnja. 

Vezani članak Mostar: Na brdu Fortica izbio požar, gori blizu poznatog vidikovca

Situacija ni danas nije ništa bolja, jer je na istom mjestu ponovo izbio požar, a tim povodom su se oglasili i mostarski vatrogasci.

''Zaista ne znamo šta više napisati i kako utjecati da se ovo ne ponavlja. Nadljudskim naporima naše jedinice i momcima koji su nam došli pomoći požar je trenutno ugašen. Naš je posao gasiti požar i mi ćemo ga gasiti nadljudskim naporima, ali ne možemo da shvatimo kome je u cilju da uništi i ovo malo zelenila što je ostalo'', naveli su. 

Inače, ovakvi požari mogu biti izuzetno opasni s obzirom na to da u kombinaciji visokih temperatura zraka i vjetra može doći do velikih šumskih požara i neželjenih posljedica, kako za prirodu, tako i za stanovništvo. 

Vatrogasci zbog toga apeluju na građane da budu pažljivi i čuvaju, kako okolinu, tako i zdravlje i živote.