Večeras će u Mostaru biti održana manifestacija proslave povodom 20. godišnjice završetka obnove Starog mosta i 19. godina upisa Mostara na popis UNESCO-ove kulturne baštine. 

Mostar će večeras biti centar Bosne i Hercegovine i regiona
Foto: Grad Mostar | Bogat program

Iz organizacije su poručili da će ovogodišnja manifestacija biti za pamćenje. Program će započeti intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a potom će biti prikazan kratki film o obnovi Starog mosta.

Ispod Starog mosta postavljena je grandiozna bina, kao i adekvatna prateća oprema koja potvrđuje da će ovo biti praznik za oči i uši.

Sama manifestacija, čiji je režiser Vedad Hodžić, počet će intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a potom će biti prikazan kratki film o obnovi Starog mosta.

Muzički dio programa otvorit će ansambl „Mostarske kiše“ koji će izvesti „Pjesmu o Mostaru“, a zvijezda večeri će biti Hari Mata Hari. 

Njegov koncert najavit će svečani skokovi sa Starog mosta, uz bakljadu i vatromet, a Mata Hari je sinoć održao generalnu probu ispod Starog mosta. 

Harija za Mostar vežu posebne emocije, a ističe se uspomena na 2006. godinu, kada je iz Mostara ispraćen u Atinu na Eurosong, odakle je BiH donio historijski plasman na ovom najvećem muzičkom takmičenju. Tada je na centralnom trgu bilo blizu 50.000 ljudi.

Vezani članak Historijski, kulturni i ekonomski simbol: Dvadeset godina od obnove Starog mosta u Mostaru

Najavljeni su dolasci fanova naše muzičke zvijezde iz velikog broja gradova, kao i iz Hrvatske i Crne Gore.

Čelnici Grada Mostara uručiti zahvalnice za izuzetan doprinos obnovi koje će dobiti UNESCO, Svjetska banka, Evropska unija u Bosni i Hercegovini, Kraljevina Nizozemska, Republika Italija, Republika Turska i Republika Francuska. 

Prisutnima će se obratiti i Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara, Qu Xing, zamjenik generalne direktorice UNESCO-a, te Christopher Sheldon, šef ureda Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori.

Podsjetimo, Stari most sagrađen je davne 1566., a, nakon oštećenja u ratu 1992. i rušenja tokom rata 1993., obnovljen je 23.7.2004. godine. Rekonstrukcija Starog mosta u Mostaru bila je zahtjevan građevinski projekat i trajala je punih šest godina.