Dežure mještana na izvoru rijeke Une, u Donjoj Suvaji, su nastavljene.

Mještani spriječili probijanje investitora do gradilišta na Uni, za sutra najavili proteste
Foto: Facebook

Moraju, poručuju građani, biti u stalnom oprezu, posebno nakon jučerašnjeg pokušaja probijanja investitora na gradilište. Uz to su, kažu, bili veoma neprijatni i bezobrazni, ali bez obzira na sve, nisu uspjeli u svojoj namjeri, piše N1. 

“Nakon što je došlo do verbalnog prepiranja, mještani su odmah pozvali policiju i ostale mještane, te se na kraju investitor pokupio i otišao”, navodi za N1 Božica Keča, koja zajedno sa svojim komšijama, brani gradnju HE na Uni u ovom selu koje pripada mjesnoj zajednici Srb, u Hrvatskoj, mjestu koje je tri i po km vazdušne linije udaljeno od granice sa BiH.

Sutra će, oko 14 sati, održati protest ispred Zadarske županije. Dio mještana, u međuvremenu, ostaju dežurati kod izvora.

“Sutra je protest ispred zgrade županije, u Zadru, biće 20-ak ljudi i tražićemo sastanak sa županom.

Sutra se, također, očekuju i neka konkretna rješenja s njihove strane. Mi ćemo, nevezano za to, podnijeti kaznenu prijavu protiv Državnog inspektorata u Splitu, zbog zloupotrebe službenog položaja – nepostupanje, s obzirom da im je 10.08.2024. istekao rok od 30 dana od izlaska na teren”, kaže Rade Dubajić, mještanin.

Podsjećamo, iako je, prema posljednjim informacijama, Državni inspektorat donio odluku o pokretanju krivične prijave protiv službene osobe koja je izdala lokacijsku dozvolu za gradnju, službenih informacija o obustavi radova na gradnji HE na Uni, nema.