Ovo je samo jedan od brojnih događaja koji su u proteklih, skoro mjesec organizovani te koje će organizovati i tokom narednog mjeseca.

Foto: Fena | Domaćini su osvjetlali obraz čitavom svijetu

Povodom obilježavanja 10. godišnjice Javne ustanove Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona, večeras je pred nekoliko hiljada posjetilaca u Gradskoj areni "Husejin Smajlović" u Zenici odigrana humanitarna nogometna utakmica pod motom "I oni su zvijezde", koju je svojim prisustvom uveličao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Kako je istakao direktor ove kantonalne ustanove ZDK-a Ernad Metaj, cilj ovog spektakla je da se djeca i odrasli s posebnim potrebama, u saradnji sa poznatim ličnostima iz BiH i regiona, barem jednu noć u svom životu osjete istinskim zvijezdama.

''Puna podrška Centru i ovim mladim ljudima. Na kraju krajeva, puna podrška i svim centrima u BiH koji se bave ovim ili sličnim poslom. Važno je da našu djecu učinimo sretnom, jer nema bolje funkcije roditelja, čovjeka pa, ako hoćete, i Bosanca i Hercegovca da svu djecu, ne samo svoju, učini sretnim. Večeras je jedna od takvih večeri, kada trebamo da učinimo ovu djecu zadovoljnim i sretnim'', poručio je Komšić, koji je s mladim plivačem Ismailom Zulfićem te korisnikom usluga ovog centra Tarikom Smajovićem i izveo početni udarac za ovu utakmicu.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić uzeo je i aktivno učešće nastupom u susretu u kojem su ekipe nosile nazive Humani i Solidarni.

Ministar Delić, koji je prije dva mjeseca prvi put zvanično i posjetio zenički Centar, koji kroz četiri dnevna centra skrbi o djeci i odraslim s posebnim potrebama, bio je oduševljen ambijentom koji su pripremili zaposlenici tog centra i građani Zenice.

''Domaćini su osvjetlali obraz čitavom svijetu, ne samo Zenici, ZDK-u, Federaciji BiH i državi BiH. Ovo je jedinstven primjer kako se živi inkluzija, kako se uvažavaju pravo drugih i jednakost te kako se uvažava Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom. Nadam se da će ovo svima nama biti putokaz na koji način, da makar na jedan dan, učinimo sretnim djecu i odrasle sa invaliditetom. I kako, ne samo danas, nego 365 dana u godini živimo inkluziju i razmišljamo o svim marginaliziranim skupinama u našem društvu, a posebno osobama sa invaliditetom'', poručio je ministar Delić.

Susretu su se, među ostalim, odazvali i bivši bh. nogometni reprezentativci Elvir Bolić, Vlatko Glavaš, Nermin Šabić, Veldin Musić, Ervin Zukanović, Avdija Vršajević, Samir Bekrić, istraživač Semir Osmanagić, bivši atletičari Kada Delić i Elvir Krehmić, internacionalni bh. sudija Irfan Peljto, kolege novinari Sinan Sinanović, Emir Delić, Jasmin Ligata, zatim ministri u Vladi ZDK Antonio Šimunović i Mirza Mušija.

''Kada se pogleda slika zeničke Arene, teško je ne biti ponosan na ZDK, na ove naše školarce koji su pokazali veliku empatiju prema osobama sa poteškoćama u razvoju. Uspjeli smo i pokazati da su ova djeca koja su večeras istrčala na teren zaista bile zvijezde, barem na jedan trenutak i ja se nadam da će to njima ostati duboko urezano u pamćenje'', kazao je direktor Centra Metaj, koji je dodao kako je i ulaz na ovu utakmicu bio besplatan.

On je podvukao kako je ovo samo jedan od brojnih događaja koji su u proteklih, skoro mjesec organizovani te koje će organizovati tokom narednog mjeseca, kada će povodom Dječije nedjelje biti održana velika fešta u Dnevnom centru u Žepču.