Kralj Čarls imenovao je profesoricu Mirelu Delibegović iz Tuzle za prvu ženu na čelu katedre za fiziologiju na Univerzitetu Aberdeen.

Kralj Charles imenovao Tuzlanku za prvu ženu na prestižnu poziciju Univerziteta Aberdeen
Foto: Facebook | Uspjeh istraživača

Profesorica Mirela Delibegović iz Tuzle istaknula se kao vodeća figura u istraživanju inzulinske rezistencije na Univerzitetu Aberdeen, noseći titulu prve žene na čelu katedre za fiziologiju.

Ona će krenuti stopama pionira inzulina i dobitnika Nobelove nagrade JJR Macleoda koji je na toj funkciji, koju je zadužio monarh, od 1928. do 1935. godine.

Delibegović vodi istraživanje na razumijevanju uzroka inzulinske rezistencije – kada tjelesne ćelije ne reagiraju pravilno na proizvedeni ili ubrizgan inzulin što dovodi do povećanja nivoa šećera u krvi – i pronalaženje načina da se ova stanja odgode ili čak preokrenu. 

Njene akademske i istraživačke uspjehe sa zadovoljstvom je podijelio Edhem Čustović na svom Facebook profilu.

"Sa velikim ponosom objavljujem vijesti o uspjesima bosanskohercegovačkih istraživača, akademika, inženjera, doktora i drugih stručnjaka. Moram reći da je ovo jedno od najvećih dostignuća bilo kojeg istraživača iz Bosne i Hercegovine", napisao je Edhem.

Profesorica Delibegović sada drži jednu od samo dvije pozicije za fiziologiju u Velikoj Britaniji.