Ko je ugasio svjetlo: Za jučerašnji kolaps biće potrebno sprovesti međunarodnu istragu
Foto: Tuzlanski.ba

Za sada sve upućuje na to da je jučerašnji problem nastao kao posljedica velikog porasta dnevnog opterećenja i vrlo visokih temperatura, no detalje će pokazati međunarodna istraga tijela Evropske komisije, pišu crnogorski mediji. 

Crnogorski zvaničnici tvrde da je uzrok regionalne havarije u elektroenergetskom sistemu posljedica velikog opterećenja i porasta dnevne potrošnje i visokih temperatura, a da će međunarodna istraga zvaničnog Evropskog udruženja operatora prenosnog sistema utvrditi odakle su problemi krenuli.

Cijela Crna Gora, izuzev dijela sjevernog regiona, veliki dio Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije juče su u popodnevnim satima ostali bez napajanja električnom energije.

U prvim izvještajima regionalni mediji su izvijestili da je za kolaps krenuo iz Crne Gore, a potom su se pojavile i informacije o problemima na granici Albanije i Grčke.

"Svjedoci smo regionalne havarije u elektroenergetskom sistemu i optuživati Crnu Goru za ovo bilo bi krajnje pogrešno. Problem je nastao kao posljedica jako velikog opterećenja porasta dnevnog opterećenja i vrlo visokih temperatura. Sve to dovodi do toga da se struja na pravi način ne može prenositi i dolazimo do ovoga što se danas desilo", poručio je ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović u zvaničnom obraćanju medijima.

Direktor Nacionalnog dispečerskog centra Ranko Redžić na konferenciji za medije je rekao da za sada ne možemo govoriti o tačnim uzrocima.

"To će utvrditi Evropsko udruženje operatora prenosnog sistema koje je u okviru Evropske komisije. Oni će imati detaljne i precizne informacije nakon sprovedene istrage", pišu Vijesti.me.