Klub Bošnjaka odbio prisustvovati sjednici Doma naroda: Razlog Zakon o Ustavnom sudu BiH
Foto: Tuzlanski.ba

Klub bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije došao na nastavak sjednice Doma naroda tako da nije bilo kvoruma za rad i odlučivanje.

Razlog je isti kao i prošlog puta, a odnosi se na prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH. Ovim povodom medijima se obratio Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Šefik Džaferović.

''Znamo kakve opasnosti vrebaju po Bosnu i Hercegovinu ako se raspravlja i usvoji ovaj zakon. Radi se o duboko protuustavnom zakonu kojim se vrši udar na ustavni poredak BiH. Ukida se ustavna ekonomija Ustavnog suda, štop je protivno Ustavu, predivđaju se etničke kvote, etnički način odlučivanja – to je pogubno za BiH i mi ne možemo da učestvujemo u tome. Pozivamo kolegij i delegate iz klubova hrvatskog i srpskog naroda da nas podrže i da se skine taj zakon s dnevnog reda. Mi ćemo učestvovati na svakoj sjednici na kojoj nema tog zakona'', naveo je.

Bošnjaci smatraju da bi se u ovu situaciju trebala uključiti međunarodna zajednica kako bi se iznašlo rješenje, u protivnom sjednice se neće održavati.