Foto: Tuzlanski.ba

Aplauzi, smijeh i veselje u srijedu su odjekivali kolektivnim naseljem Jeginov Lug u općini Kalesija.

Razlog za slavlje bilo je svečano potpisivanje ugovora o početku implementacije aktivnosti po projektu „Dream Catcher“. U prevodu na naš jezik „Hvatač snova“ projekat je koji će narednih četrnaest mjeseci biti u službi djece i mladih za što jaču zajednicu Jeginov Lug. Organizacija World Vision BiH povjerenjem je nagradila i finansijski podržala Organizaciju za djecu i mlade „Osmijeh za Osmijeh“ iz Tuzle koja će uz kontinuiranu mentorsku podršku Fondacije tuzlanske zajednice rukovoditi implementacijom svih projektnih aktivnosti.

Osmijeh za Osmijeh (2)Sretni smo kada se pred nama nađu novi izazovi jer se trudimo kroz sve naše programske aktivnosti djelovati za dobrobit djece i mladih u današnjem društvu. Naši volonteri su spremni, baš kao i sve pripremne aktivnosti oko početka intenzivnog rada sa djecom i mladima u ovom dijelu Kalesije.“ – kazala je Asja Dizdarević, predsjednica tuzlanske Organizacije „Osmijeh za Osmijeh“.

Sigurno je da Jeginov Lug predstavlja područje koje se u budućnosti može transformisati u izuzetno osnaženu zajednicu koja će pružati bolje uslove za život svojim stanovnicima. To su i prepoznali u Organizaciji World Vision BiH gdje su svojom podrškom i ovaj put pokazali da im je stalo do djece i mladih, ali i njihovog položaja u društvu.

Ono što najviše želimo jeste to da do novembra 2016. godine ova zajednica postane zdrava i sigurna za svu djecu, kao i mlade koji žive u njoj. Sada je zadatak na svakome od nas da se posveti svojim obavezama i odgovornostima kako bi bili bliže ovakvoj, zasanjanoj zajednici. To je ono što bi nas istinski usrećilo!“ – istakla je Maja Tursunović, voditeljica programa razvojnog područja World Vision-a BiH.

Svečanom činu potpisivanja ugovora prisustvovali su mještani ove mjesne zajednice uz djecu i mlade kao direktne korisnike projekta „Dream Catcher“.

Osmijeh za Osmijeh (1)Nakon pozitivnih pomaka u svakodnevnom radu sa djecom Jeginovog Luga, odlučili smo se za izazov više – za osnaživanje cijele zajednice akcentujući pored djece i mlade u njoj. Pozitivni primjeri su bili glavni motivatori za upuštanje u nešto što se danas zove „Dream Catcher“ i što će u narednim mjesecima iznjedriti mlade lidere spremne da se hvataju u koštac sa svim izazovima jedne stabilne zajednice.“ – dodao je Semir Salihović, projekt koordinator.

Primjerima dobre prakse u zajednicama u kojima djeluje, Fondacija tuzlanske zajednice će uveliko doprinijeti implementaciji ideja za dizanje na noge jedne zajednice poput ove u kojoj smo danas, ističući to, Emir Bašić, program menadžer FTZ-a, pozdravio je u ime svog tima pokretanje ove priče.

Ovaj događaj poslužio je i kao prilika da se porazgovara o gorućim problemima s kojima se susreću mještani Jeginovog Luga, ali i da se nagrade mališani koji su proteklih šest mjeseci aktivno učestvovali u radu igraonice smještene upravu u centru zajednice.

Ono što slijedi u nastavku odnosi se i na pozitivne reakcije vladinih institucija koje su, u srijedu okupljene organizacije, pozvale na saradnju.