Foto: Tuzlanski.ba

Tokom novembra kroz Međunarodni aerodrom Tuzla prošlo je 35.484 putnika, što je za oko pet hiljada više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U tekućoj godini, za 11 mjeseci uposlenici ovog preduzeća opslužili su više od 551 (551.446) hiljade putnika, a u decembru se očekuje oko 40 hiljada. Ovi podaci govore da će biti ispunjen plan preduzeća i prolazak oko 600 hiljada putnika koji sa ovog aerodroma lete na destinacije širom Evrope, ili dolaze u našu zemlju. Na Međunarodnom aerodromu Tuzla, nakon rekonstrukcije zgrade putničkog terminala, pripremaju se za skoriju montažu trake za prtljag.

”Sada su tehnička usaglašavanja u završnoj fazi i očekujem vrlo brzo montažu traka i za odlazeći i za dolazeći prtljag, tako da olakšamo našim putnicima i ubrzamo protok ljudi da se ne stvaraju gužbe”, kaže Enver Jukanović, direktor za marketing i razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Iako su radovi na izgradnji Atrija trebali početi tokom jeseni, zbog određenih administrativnih problema to je za sada odgođeno. No, i po ovom pitanju u Međunarodnom aerodromu Tuzla su optimistički, jer vjeruju da će nadležne institucije uskoro izdati potrebne dozvole.

”Nadam se da ćemo i Atrij započeti sa izgradnjom vrlo brzo”, navodi on.

Nedavno je Međunarodnom aerodromu Tuzla odobrena državna pomoć za izgradnju aerodromske infrastrukture i opreme u vrijednosti višoj od 300 hiljada KM. Taj novac bit će iskorišten za nabavku vatrogasnog vozila i ostale opreme.

”Pomoć u finansijskom smislu za dalje opremanje aerodroma nam puno znači. Obzirom da imamo sada i zimske uslove letenja kojima se operira promet putnika i zrakoplova, nama je neophodno opremiti i kvalitetne uslove za nabavku fluida, dodatne opreme za potrebe zimske službe”, ističe Jukanović.

Tuzlanski aerodrom je još u fazi razvoja, stoga je ovakva vrsta pomoći dobrodošla, kaže Jukanović. Vjeruje da će narednih godina taj razvoj biti intenzivan, a ohrabruje i informacija da je pored Wizz Aira, za saradnju zaisteresovana i aviokompanija FlyBosnia, te postoji mogućnost organizovanja letova na nove destinacije sa tuzlanskog aerodroma i obratno. Na proljeće se također ponovo očekuje uspostavljanje linija za Beč, Baden Baden, Stockholm i Vaxjo, koje su ukinute tokom zime, piše RTV Slon.