Osobe s invaliditetom suočavaju se s brojnim izazovima u svakodnevnom životu, a jedan od najvećih je neadekvatna infrastruktura koja često ne zadovoljava njihove osnovne potrebe.

Izazovi osoba s invaliditetom:  Tuzla će raditi na inkluzivnijoj infrastrukturi?
Foto: Tuzlanski.ba | Svakodnevni izazovi

Nedostatak prilagođenih pješačkih prelaza, zvučne signalizacije na raskrsnicama i odgovarajućih autobuskih stajališta samo su neki od problema s kojima se svakodnevno suočavaju. U većim gradovima, ti izazovi postaju još izraženiji, što zahtijeva hitne intervencije i prilagođavanja.

Upravo ovo je bila tema sastanka održanog jučer u Gradskoj upravi Grada Tuzla na kojem su prisustvovali predstavnici Savjeta osoba sa invaliditetom na području grada.  

Nakon razmatranja teme sastanka zaključeno je da jedan od prioriteta u radu treba da bude ugradnja zvučnih signala na raskrsnicama i to na pet lokacija: na raskrsnicama kod Doma zdravlja Tuzla, Paša bunara, Sjenjaka, Male pijace i ispod mosta Kipova kod Katoličke crkve.

Također je zaklkjučeno da se uvedu standardi kod Službe za komunalne poslove, gdje prilikom rekonstrukcije raskrsnica i pješačkih prijelaza, treba da se ugradi signalizacija koja će pomoći silazak slijepih i slabovidnih osoba sa trotoara na kolovoz.

Konstruktivna rasprava savjeta je doprinijela i usmjerenju ugradnje taktilne staze koje vode ka raskrsnici kružnog toka kod MUP-a i Crveni 7.

Jedan od važnih zaključaka sastanka odnosi se na prilagođavanje autobuskih stajališta, gdje će se u budućnosti raditi na nivelisanju s visinom ulaza u autobuse, kako bi osobe s invaliditetom mogle nesmetano koristiti javni prevoz.

Sve su ovo važne stavke kako bi osobe sa invaliditetom imale olakšano kretanje i bile uvažavane kao ravnopravni članovi društva koji zaslužuju jednake mogućnosti.