U RS-u do sada su registrovana 304 slučaja obolijevanja od morbila.

Institut za javno zdravstvo RS-a ponovo pozvao roditelje da vakcinišu djecu protiv morbila
Foto: Ilustracija

Institut za javno zdravstvo bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska pred početak školske godine uputio je poziv svim roditeljima da svoju djecu bez odlaganja vakcinišu protiv mobila.

„Djeca koja se upisuju u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dvije doze vakcine protiv morbila“, naveli su iz Instituta.

Prema njihovim podacima, u Republici Srpskoj do sada su registrovana 304 slučaja obolijevanja od morbila, a epidemiju su prijavili Bijeljina, Banjaluka, Istočno Sarajevo i Modriča. Od ukupnog broja potvrđenih, najviše je djece uzrasta od jedne do četiri godine, ukupno 142.

„Vakcinacija je najbolja zaštita protiv morbila. Vakcina je bezbijedna i veoma djelotvorna, ali ju je važno primiti pravovremeno. Vakcinacija protiv morbila postiže se primanjem dvije doze vakcine. Prvu dozu vakcine treba primiti sa navršenih godinu dana, a drugu sa navršenih šest godina“, navode iz Instituta.

Istakli su da je s obzirom da se virus morbila izuzetno brzo širi, da zaražena osoba može zaraziti do 20 nezaštićenih osoba, potreban visok obuhvat imunizacijom, da bi spriječili nastanak epidemije.

„Specifična terapija za ovo oboljenje ne postoji, što još jednom ističe važnost i neophodnost redovne vakcinacije djece“, navode iz Instituta.