Informacija za vozače: Za ove zemlje je potrebna zelena karta
Foto: Fena

Biro zelena karta BiH je putem svoje web platforme podsjetio vozače u Bosni i Hercegovini za koje države im je potreban dokument zelena karta/IMIC.

Vozači vozila registrovanih i osiguranih u Bosni i Hercegovini, prilikom ulaska i saobraćanja na teritoriji zemalja članica Sistema zelene karte moraju posjedovati valjanu međunarodnu ispravu o osiguranju od automobilske odgovornosti, za štete pričinjene trećima, koja važi u odnosnim zemljama.

Valjanu zelenu kartu/IMIC moraju posjedovati vozači vozila sa BIH registarskim tablicama prilikom ulaska u sljedeće zemlje: Albanija, Azerbejdžan, Sjeverna Makedonija, Maroko, Moldavija, Tunis, TurskaUkrajina.

Zbog jedinstvenog obrasca u svim zemljama Sistema zelene karte, zelena karta odnosno International Motor Insurance Card je dokument na engleskom jeziku, kojim se lakše identifikuju učesnici saobraćajnih nezgoda i koji sadrži sve podatke koji su svakom učesniku saobraćajne nezgode potrebni za podnošenje odštetnog zahtjeva kod nadležnog osiguravajućeg društva ili odnosnog nacionalnog biroa zelene karte.

Zelenu kartu vlasnici vozila pribavljaju od društva za osiguranje kod kojeg je vozilo osigurano. Karta je štampana na papiru bijele boje i mora se posjedovati u papirnoj formi. Napominje se da se neće prihvatiti elektronska forma iste.

Na zelenoj karti mora biti istaknuta međunarodna automobilska oznaka zemlje u koju se ulazi i ista ne smije biti precrtana, uz napomenu da za ulazak u bilo koju zemlju EU/EEA oznake svih zemalja EU/EEA moraju biti istaknute i neprecrtane.