Humana akcija Tuzlanke: Izrađuje tople i vodootporne vreće za spavanje migrantima
Foto: Tuzlanski.ba

U Tuzlu i dalje svakodnevno pristižu migranti iz nekoliko zemalja s ciljem da se domognu Hrvatske odakle dalje nastoje otići u Njemačku, Italiju, Francusku... kako bi započeli bolji i ljepši život.

Vlasti na svim nivoima u BiH i dalje ignorantski se ophodni prema migrantima koji borave u našoj zemlji i prebacuju odgovornost jedni na druge.

Odavno bi se u Tuzli dogodila humanitarna katastrofa u vezi sa migrantima da nekolicina volontera nije stvar uzela u svoje ruke.

Volonteri uz pomoć prije svih građana dobrog srca, Crvenog križa, Merhameta, Službenika Hitne pomoći, službenika MUP-a TK pomažu koliko mogu ljudima koji su napustili svoje domove krenuvši u bolje sutra.

Nedavno su i iz MUP-a TK upozorili da će dolaskom zime i nižih temperatura meta migranata biti napušteni objekti u koje bi se mogli skloniti kako bi preživjeli.

Prostor oko autobusne stanice glavne autobuske stanice u Tuzli već mjesecima u mediije šalje slike kako migranti među kojima ima i žena s malom djecom spavaju na zemlji i betonu pod otvorenim nebom pokriveni tek dekama koje im obezbijede upravo volonteri.

Kako bi njihove muke koliko toliko olakšala naša sugrađanka Samra Topić Šljivić odlučila se na jednu humanu akciju.

Naime, Samra je pokrenula akciju pravljenja vreća za spavanje od debelog filca koje nakon izrade podijeli migrantima.

'Pomislila sam da ih vreća ovagvog tipa može koliko toliko utopliti i sačuvati od vlage, vjetra i kiše. Nakon izrade vreće su se pokazale zaista funkcionalne i praktične. Tople su i vodootporne. Veoma su lagane za zakačiti na ruksak i mogu se ponijeti bilo gdje. Nakon pokretanja akcije, zaista mi je javilo dosta žena koje su bile zainteresovane da pomognu. Kupile smo potrebni materijal i uspjela sam da napravim 20 vreća koje su već uručene migrantima. Nažlost nije bilo za sve jer ih ima puno' - napisala je naša sugrađanka Samra koja će kako kaže nastaviti sa ovom akcijom i narednih dana.

'Ne želim da se bavim pitanjem, ko su ti ljudi, odakle su i gdje su krenuli. Ja samo samo čovjek kome nije svejedno da gleda nekoga drugoga kako spava na betonu na ovoj hladnoći. A biće sve gore' - navodi Samra i poziva sve one koji se ćele pridružiti ovoj akciji da joj se jave putem FB profila.

Samra za Tuzlanski.ba kaže da su i volonteri u Unsko-sanskom kantonu potaknuti njenom idejom krenuli u sličnu akciju.