Stanje u dijelovima BiH koje su prošle sedmice pogodile bujične poplave postepeno se stabilizuje iako je dio stanovništva u noći između utorka i srijede evakuisan iz ugroženih područja u Jablanici i Konjicu zbog straha od novih kišnih padavina.

Hrvatski spasioci u akciji: Jedna osoba spašena, četiri tijela pronađena u poplavama u BiH
Foto: Facebook | Kamenolom iznad Jablanice Donje

Hrvatski spasioci koji pomažu Bosni i Hercegovini pogođenoj razornim poplavama i odronima spasili su jednu osobu, rekao je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

"Naši momci su otkrili dosad, nažalost, tijela četiri poginule osobe, a jednu osobu koja je bila u besvjesnom stanju su pronašli i spasili joj život. Od jutros su od šest sati na terenu, čuo sam se s njima", rekao je Božinović.

Božinović je dodao da je jutros BiH dopremljena dodatna pomoć, 15ak kontejnera i pumpi za izbacivanje vode iz poplavljenih prostora. Na terenu su već nekoliko dana pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja i modula civilne zaštite. "Hrvatska je pokazala jedan visok nivo organizovanosti i spremnosti. Činjenica je da je dolazak HGSS-ovaca i modula civilne zaštite za otkrivanje i saniranje posljedica urbanih poplava i nesreća, napravila razliku na terenu", rekao je ministar. 

Vezani članak Hrvatski spasioci stigli u Jablanicu s četiri terenska vozila, dva čamca i psom tragačem

U BiH provedena preventivna evakuacija stanovnika

Stanje u dijelovima Bosne i Hercegovine koje su prošle sedmice pogodile bujične poplave postepeno se stabilizuje, iako je dio stanovništva evakuisan iz ugroženih područja u Jablanici i Konjicu zbog straha od novih kišnih padavina. Meteorološke službe upozorile su da bi nove padavine mogle izazvati dodatne odrone i ugroziti objekte i ljude, posebno u Donjoj Jablanici i Buturović polju u općini Konjic. Zbog toga je stožer Civilne zaštite Federacije BiH u utorak navečer naložio evakuaciju svih stanovnika koji su tamo ostali i pokušavali raščistiti oštećene domove. Značajnije padavine ipak su izostale, a timovi angažovani za potragu za žrtvama poplava nastavili su pretragu terena i ruševina, piše Večernji list.

Vezani članak Naređena obavezna evakuacija stanovništva sa ugroženih područja u Jablanici i Konjicu

Dosad je pronađeno više od 20 žrtava poplava. Najveći broj njih nastradao je u selu Donja Jablanica, koje je najteže pogođeno poplavama i odronima kamenja iz obližnjeg kamenoloma. Cestovni pravci u Hercegovini, koji su oštećeni u poplavama, i dalje su teško prohodni. To se odnosi i na magistralnu cestu koja povezuje Sarajevo i Mostar, čiji su dijelovi nestali uslijed klizišta. Cestari su uspjeli djelomično sanirati oštećenja nastala na dionici između mjesta Jablanica i Grabovica.

Ministrica saobraćaja Federacije BiH, Adrijana Katić, potvrdila je da se tom cestom sada može voziti dvosmjerno, ali će za sada ostati otvorena samo za hitne službe, jer je prioritet omogućiti nesmetanu potragu za nestalima i poginulima u poplavama. Zbog teških oštećenja cesta, pristup selima u okolini Fojnice, poput Dusine, Bakovića i Gojevića, i dalje je otežan. Veliki broj kuća u tim selima teško je oštećen, a tri osobe su poginule.