Foto: Tuzlanski.ba

Nakon 40 godina Tuzla će dobiti produženje južne saobraćajnice. Historijski je ovo korak za grad, rečeno je jučer na sastanku u Gradskoj upravi na kojem su prisustvovali gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić, direktor Cesta Federacije BiH, Ljubo Pravdić, te potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH, Slađan Ilić.

Ovo je prvi put da je održan ovako otvoren i konstruktivan sastanak, kazali su prisutni.

“Razgovarali smo o sedam do osam ključnih tačaka, s posebnim naglaskom na produžetak južne saobraćajnice. Definirali smo konkretne korake kako bismo što prije započeli proces eksproprijacije. Mislim da ćemo veoma brzo pribaviti sva potrebna akta za dobivanje saglasnosti i proglašenje javnog interesa od strane nadležnih institucija za šta su obezbijeđena sredstva od Cesta Federacije. Ja ću slobodno reći da će to biti historijski korak za grad Tuzlu nakon 40 godina da krećemo produžavati južnu saobraćajnicu i rješavanje kolapsa u saobraćaju,” izjavio je gradonačelnik Zijad Lugavić.

Osim produžetka južne saobraćajnice, razgovarano je o izgradnji privremenog kružnog toka na Brčanskoj Malti, kojim će se regulisati protok saobraćaja.

''Svi koji živimo i radimo u Tuzli znamo koliko zagušenje saobraćaja imamo na toj saobraćajnici. Također, dogovoreni su koraci za završetak kružnog toka u Bukinju, koji već deset godina stoji nedovršen. Tokom ove sedmice će biti otvaranja pristiglih ponuda, nakon čega će započeti završetak projekta'', dodao je.

Gradonačelnik Lugavić je kazao da je planirano i hortikulturno uređenje i dodatno osvjetljenje kružnih tokova kod Siporeksa i Bukinja, čime će ulaz u grad biti estetski poboljšan i funkcionalniji. Što se tiče petlje Šićki Brod, trenutno se čeka procjena sudskog vještaka nakon vraćene žalbe, a Ceste Federacije će osigurati sredstva za nastavak projekta.

"Bilo je govora i o izgradnji kružnog toka Bosanka poljana, Mlake, gdje je potrebno pribavljanje određenih saglasnosti institucija. Ovaj kružni tok je veoma bitan za kvalitetniji razvoj privrede na području Tuzle. Izgradnja ovog kružnog toka će otvoriti novu dimenziju", kazao je.

Direktor JP Ceste Federacije BiH, Ljubo Pravdić istaknuo je da je sastanak veoma uspješan, naglasivši da je jedan od mnogih koji će se održati kako bi zajednički rješavali sve ključne projekte na zadovoljstvo svih građana i sudionika u saobraćaju.

“Promptno ćemo djelovati i pokušat ćemo da sve ove projekte koji su gorući i koji su bitni, evo kad pričamo sada o Tuzli konkretno, da skupa rješavamo na zadovoljstvo svih nas i učesnika u prometu. Ističući važnost kontinuirane saradnje između lokalne zajednice i JP Ceste Federacije BiH", kazao je.

“Na području Tuzlanskog kantona upravljamo s ukupno 290 kilometara magistralnih cesta, što čini oko 11,6% ukupne cestovne infrastrukture u Federaciji BiH. Prometne izazove unutar Tuzle, s prosječnim godišnjim dnevnim prometom od oko 25.000 vozila, moramo rješavati zajedničkim naporima kako bismo osigurali maksimalnu sigurnost svih sudionika u prometu'', dodao je.

Dodatno, Vlada Federacije BiH finansira projekte poput izgradnje kružnog toka Mlake na cesti M18 i izgradnje ceste Šićki Brod – Đurđevik, koja je u zaostatku zbog dugotrajnih postupaka javnih nabavki i žalbi. Iako se suočavamo s izazovima, nastavljamo s naporima da završimo obilaznicu Živinica i druge prioritetne projekte,” istaknuo je Ljubo Pravdić. (Tuzlanski.ba)