Promjene u rezultatima od izbora do izbora dokaz su da se sudbina političkih subjekata može preokrenuti, ali pitanje je šta promjene na političkoj sceni donose građanima. 

Građani o rezultatima izbora: ''Očekujem promjene na njihovim računima, na svome ne''
Foto: Tuzlanski.ba | Građani bez očekivanja, ali uz nadu

Tuzlanski.ba je pitao i građane Tuzle kako su zadovoljni rezultatima lokalnih izbora i šta očekuju u naredne četiri godine.

Opća je saglasnost da promjene moraju doći, no mnogi su skeptični hoće li biti značajne.

"Trebalo bi da bude nekih promjena. Džaba su izbori bili ako neće biti nekih promjena," rekli su građani s kojima smo razgovarali, izražavajući nadu, ali i dozu opreza.

Neki građani su realistični i ne kriju svoje razočaranje u dosadašnja politička iskustva. ''Historija kaže da ne trebamo ništa očekivati, ali nada je tu da se nadamo'', dodaju.

 ''Ima promjena i do sada, ali da očekujem neke drastične, ne mogu se oni složiti, politike su kod nas čudo'', kaže jedan od sagovornika.

Jedan od komentara, koji možda najbolje sažima raspoloženje većine, glasio je: "Na njihovim računima očekujem promjenu, na mojim ne."

Ovaj stav odražava osjećaj da su političke promjene često usmjerene na koristi onih koji su na vlasti, dok su rezultati za obične ljude minimalni.

Vezani članak Analiziramo rezultate lokalnih izbora u Tuzli: Ko slavi, a ko se suočava s gubitkom povjerenja?

Ipak, nisu svi nezadovoljni. Postoje i oni koji su sretni ishodom izbora.

"Ja sam prezadovoljan," rekao je jedan od građana, dok drugi ističe: "Meni je bitno da je Zijad Lugavić pobijedio, a ostalo me ne zanima."

Neki su, jednostavno, zadovoljni što su rezultati u skladu s njihovim glasom: "Kako sam glasala, tako je, ja zadovoljna."

Opći dojam među građanima Tuzle ostaje podijeljen–od onih koji su pesimistični, preko realista, do zadovoljnih birača. No, svi se slažu u jednom: promjene su potrebne, pitanje je samo hoće li zaista doći i kako će ih osjetiti u svakodnevnom životu.

Podsjećamo, prema podacima Centralne izborne komisije na ovim lokalnim izborima glasalo je 47,73% birača što znači da veliki broj građana nije iskoristio svoje glasačko i građansko pravo. Ipak, oni koji jesu, odabrali su one koji će donositi odluke u naredne četiri godine.

Izbori su završeni, ali priča će tek početi jer put od predizbornih obećanja do realizacije zna biti popločan iznenađenjima.