Godina bez profesora Nijaza Durakovića  (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Na današnji dan, 2012. godine, Sarajevo se oprostilo od istaknutog intelektualca, profesora i političara Nijaza Durakovića.

Nijaz-Duraković1

Bio je član Ratnog predsjedništva Bosne i Hercegovine, prije toga prvi čovjek Saveza komunista i Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine te član Predsjedništva SDU BiH. Autor je 16 knjiga i više od 200 studija i istraživačkih radova.

Godina bez profesora Nijaza Durakovića

Na današnji dan, 2012. godine, Sarajevo se oprostilo od istaknutog intelektualca, profesora i političara Nijaza Durakovića. Bio je član Ratnog predsjedništva Bosne i Hercegovine, prije toga prvi čovjek Saveza komunista i Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine te član Predsjedništva SDU BiH. Autor je 16 knjiga i više od 200 studija i istraživačkih radova. Obilježavanju godine bez profesora Durakovića pridružuje se i portal federalna.ba.

"Duraković je svojim znanjem, političkim iskustvom i nesebičnim angažmanom podario zemlju bosanskohercegovačku i njene ljude najboljim idejama za život u miru i zajedništvu i evropskom prosperitetu", kazao je Mirko Pejanović, profesor i političar na komemoraciji.

"Nijaz je uvijek isticao da je iz Stoca. On je naprosto volio što je iz Stoca, o čijim je stanovnicima mnogo znao i rado pričao u svakom trenutku", rekao je Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka.

U Stocu, rodnom mjestu Nijaza Durakovića

Nijaz Duraković je postigao mnogo za jedan ljudski život. Na put onog što je ostvario krenuo je iz Stoca, sa Bregave, koje nikad nije zaboravljao i kojem se uvijek vraćao.

Bogata politička karijera

Profesor Nijaz Duraković je rođen u Stocu 1. januara 1949. godine, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Studij sociologije završio je 1971. godine, a magistrirao 1975. Doktorirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

U svojoj karijeri obnašao je više političkih funkcija. Savezu komunista Jugoslavije pristupio je 1967. godine.

Na ratnom kongresu 27. decembra 1992. Duraković je formirao novu stranku za koju je napisao program, dajući joj naziv Socijaldemokratska partija (SDP). Predsjednik SDP-a bio je do 1997. godine kada tu funkciju preuzima Zlatko Lagumdžija. Od tada pa do 2002. bio je član Glavnog odbora i Predsjedništva stranke. Odmah nakon izbora, u oktobru 2002., Duraković na kongresu SDP-a daje ostavku na rukovodstvo i članstvo u ovoj stranci. Bio je i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Od 1992. do 1996. bio je član ratnog Predsjedništva RBiH. U 2006. godini pristupio je SDU-u, a u decembru iduće godine izabran je za člana Predsjedništva.

federalna.ba / Anita Zovko / Tuzlanski.ba