Tokom ljeta broj putovanja je u porastu, jer građani žele putovati u zemlje inostranstva birajući atraktivne destinacije za odmor. 

Gdje sve putnici mogu letjeti sa četiri aerodroma iz BiH?
Foto: Arhiva

U Bosni i Hercegovini četiri aerodroma bh. građanima nude brojne destinacije, dok su za građane najviše privlačne one koje saobraćaju prema zemljama Zapadne Evrope.

Sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo dostupno je više od 30 destinacija na koje redovnim ili charter linijama leti 27 aviokompanija.

Od aprila 2024. godine, Ryanair je uveo pet direktnih aviolinija iz Sarajeva i to za Göteborg, Milano, Memmingen, London te Brisel. Prema planu, iz Sarajeva će se obavljati preko 20 letova sedmično te se očekuje 200.000 putnika u prvih 12 mjeseci.

Osim navedenih destinacija tu su još i Beč, Beograd, Zagreb, Istanbul, Zürich, Frankfurt, Stuttgart, Köln, Kopenhagen, Varšava, Abu Dabi, Izmir, Antalija, Kuwait City, Sharjah, Hurghada, Džeda, Rijad, Doha, Skoplje, Atina, Solun, Stockholm, Oslo, Dubai, Tunis i Manama.

Vezani članak Ryanair uveo novu atraktivnu liniju na sarajevskom aerodromu

Također, aviokompanija Wizz Air najavila je da će od 29. oktobra ove godine uvesti direktnu liniju za Rim sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Sa banjalučkog aerodroma putnicima su dostupne direktne redovne linije prema Briselu, Karlsrueu, Dortmundu, Bazelu, Göteborg, Memmingenu, Beču, Stockholm, Mulhouseu i Beogradu. Osim toga, dostupni su i charter letovi prema Antalji, Atini, Hurgadi i Monastiru.

Sa tuzlanskog aerodroma odvijaju se direktni letovi za Bazel, Dortmund, Memingen i Mulhouse. 

Najavljeno je da će aviokompanija Pegasus od augusta uspostaviti i direktne letove za Istanbul. Prvi let za Istanbul će biti 3. augusta. 

Također, od 7. oktobra letove iz Tuzle organizovat će i aviokompanija AJet, nekadašnji AnadoluJet. 

Vezani članak Stiglo odobrenje: Od oktobra još jedna aviokompanija leti iz Tuzle

Iako je tuzlanski aerodrom u posljednje vrijeme u fokusu javnosti zbog priče o gašenju, izgleda da do toga neće doći posebno jer se govori i o mogućem povratku Wizz Air-ove baze u Tuzlu. 

Kad je riječ o Međunarodnom aerodromu Mostar, putnicima su dostupni direktni letovi prema Zagrebu, Beogradu, Rimu, Veroni, Bariju i Minhenu.