Faruk Suljović, 22-godišnji student iz Sarajeva, 25. augusta ove godine krenuo je iz glavnog grada Bosne i Hercegovine na krajnje zahtjevni triatlon do grčkog Olimpa s ciljem prikupljanja novca za teško oboljele građane. 

Faruk Suljović u svom humanitarnom pohodu prikupio 16 hiljada maraka za oboljele osobe
Foto: Faruk Suljović | Facebook | Mladi humanitarac

Završetak ove humanitarne misije ozvaničen je jučer, usponom na najviše vrhove planine Olimp ( Skala i Mitikas ).

''Za ekipu i mene osvajanje planine Olimp je bio izuzetno zahtjevan poduhvat i veoma sam ponosan na sve nas'', riječi su ovog humanog mladića.

Tokom njegovog pohoda, građani su aktivno uplaćivali novac za oboljele osobe, a ovom prilikom prikupljeno je 16 hiljada maraka. 

''Ovom prilikom želim da se zahvalim bosanskohercegovačkoj javnosti na dosadašnjoj ogromnoj podršci koju mi pružaju. Ali također želim da ih napomenem, ukoliko su u mogućnosti, da nastavljaju donirati novčana sredstva onima kojima je to najpotrebnije. Novac mogu donirati pozivom na broj 17021, putem web kampanje, kao i uplatom na žiro račune Udruženja Pomozi ba”, naveo je dodavši da će kampanja biti otvorena do iduće sedmice. 

Tokom svog putovanja, Faruk je prešao ukupno 850 kilometara, prolazeći kroz Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Grčku. Od toga je trčao oko 240 kilometara, dok je preostalih 600 kilometara savladao vozeći bicikl, uz poseban izazov - preplivavanje Ohridskog jezera.

Njegov put nije bio samo fizički izazov, već i plemenit cilj kojim je želio skrenuti pažnju na oboljele od raka u našoj zemlji kojima nerijetko treba finansijska podrška tokom liječenja. 

Vezani članak Faruk Suljović na humanitarnom triatlonu od Sarajeva do Grčke: Vodi me misao da spasimo nečiji život