Duraković je također postavio pitanje da li će neko u ovoj državi početi raditi posao za koji je plaćen.

Duraković: Šta radi Tužilaštvo BiH dok institucije RS kroz nastavni plan veličaju ratne zločince?
Foto: Ćamil Duraković (Facebook) | Potpredsjednik RS-a

Potpredsjednik bh. entiteta Republike Srpske Ćamil Duraković reagirao je na promjenu nastavnog plana i programa za historiju devetog razreda osnovnih škola u tom entitetu po kojem je uvedena nova nastavna tema “Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat“, te je pozvao nadležne da adekvatno reagiraju. 

“Danas je promijenjen nastavni plan i program za historiju devetog razreda osnovnih škola u entitetu Republika Srpska po kojem je uvedena nova nastavna tema 'Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat'. U okviru nove teme, koja je sama po sebi jako diskutabilna, djeca će učiti o Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, ali ne kao o ratnim zločincima nego kao o ratnim herojima.

Također, pored osuđenih ratnih zločinaca, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, djecu će učiti i o uzrocima i posljedicama 'Odbrambno-otadžbinskog rata', ali će preskočiti genocid, etničko čišćenje i čitav dijapazon zločina protiv čovječnosti koje su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske o kojima će, kao o herojima, učiti djeca devetog razreda osnovnih škola u Republici Srpskoj“, naveo je Duraković.

U saopštenju je naveo da u RS, koja grca u dugovima i u kojoj je sve manje djece koju će učiti o historiji koju nijedna civilizovana država svijeta nije, niti će ikada priznati, što se i dokazalo Rezolucijom o genocidu u Srebrenici.

Vezani članak Bursać o nastavnom planu i programu u RS-u: O Ratku Mladiću i drugim zločincima kao o 'herojima'

“Pitam, vrlo konkretno Tužilaštvo Bosne i Hercegovine – šta radite i gdje ste dok zvanične institucije entiteta Republika Srpska otvoreno i javno kroz nastavni plan i program veličaju ratne zločince? Pitam, vrlo konkretno osobe koje su pisale ovaj nastavni plan i program da li znate da činite krivično djelo?

Pitam zvanične vlasti države Bosne i Hercegovine, hoćete li dopustiti da nam ratni huškači indoktriniraju djecu u osnovnim školama? Hoćete li dopustiti da za genocid osuđeni Ratko Mladić bude idiol budućih naraštaja, kao neko ko je oslobodio srpski narod u Srebrenici i osvetio se turskim dahijama?“, naveo je Duraković.

Duraković je također postavio pitanje da li će neko u ovoj državi početi raditi posao za koji je plaćen.