S obzirom na to da je kraj godišnjih odmora, svakodnevno se bilježe duga zadržavanja na izlazima iz Bosne i Hercegovine. 

Duga zadržavanja na sedam graničnih prijelaza na izlazu iz BiH
Foto: Ilustracija

Duga su zadržavanja na izlazu iz naše zemlje na graničnim prelazima: Velika Kladuša, Bosanski Novi, Bosanska Dubica, Gradina, Bosanska Gradiška, Bosanski Brod i Orašje, a na graničnom prelazu Doljani duga su zadržavanja na ulazu u našu zemlju.

Na ostalim graničnim prelazima pojačana je frekvencija vozila, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta. 

''Svakodnevno bilježimo duge kolone vozila prema sjeveru i jugu naše zemlje, kao i pojačan intezitet saobraćaja na većini graničnih prelaza. Vozače teretnih vozila molimo da se nakratko isključe iz saobraćaja, kada iza sebe primjete dužu kolonu vozila, kako bi se izbjegla rizična preticanja. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila'', saopšteno je iz BIHAMK-a. 

Brojne su dionice gdje se izvode i sancioni radovi i gdje je saobraćaj regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom. Izdvajaju se putni pravci: Foča-Ustikolina, Dobro Polje-Miljevina, Olovo-Semizovac i Međeđa-Višegrad.

U toku su radovi na sanaciji mosta na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača, saobraća se usporeno za vozila do 30 tona, dok je za vozila preko 30 tona saobraćaj obustavljen.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko pet tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko pet tona preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.