Drugi forum o zapošljavanju mladih sutra u Tuzli
Foto: Tuzlanski.ba

U utorak, 11.12.2012. godine, će u Tuzli održati Drugi forum o zapošljavanju mladih pod nazivom „Omladinsko poduzetništvo i samozapošljavanje". Tim povodom, neposredno prije početka Foruma, planirana je press konferencija koja će biti upriličena u Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla u 10 sati i 30 minuta.

ZaposljavanjeForum se organizuje u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP), finansiranog od strane Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), a u partnerstvu sa Ministarstvom razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona , Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta, Republičkom agencijom za mala i srednja preduzeća RS, Federalnim zavodom za zapošljavanje, Zavodom za zapošljavanje RS, te uz tehničku podršku Omladinske informativne agencije BiH (OIA) i Centra za razvoj poduzetništva (CERPOD).

Očekuje se da će forum otvoriti Nj.E. André Schaller, ambasador Švicarske u BiH, Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, doc.dr. Sanjin Halimović, ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH i Sead Čaušević, premijer Tuzlanskog kantona. Forumom se želi napraviti spoj politike, nauke i prakse uz učešće predstavnika akademske zajednice, vladinog, nevladinog i poslovnog sektora, iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske.

Razlog za organizaciju Foruma na ovu temu je činjenica da je nezaposlenost među mladima u stalnom porastu u Bosni i Hercegovini, od 47,5% (2008.), do 57,9% (2011.), i dvostruko je veća od ukupne stope nezaposlenosti (27,6%).

Rješenja za izlazak iz globalne ekonomske krize i nezaposlenosti posebno kod mladih se traže kroz razvoj poduzetništva, koje u Bosni i Hercegovini prema Globalnom monitoru poduzetništva (GEM) ima najlošiji nivo razvoja u odnosu na ostale zemlje Jugoistočne Evrope.

Prema BiH GEM izvještaju posebno su negativni poduzetnički stavovi, u velikoj mjeri prisutan strah od neuspjeha koji sprečava mlade da se odluče za ulazak u poduzetničku aktivnost, dok je poduzetnička aktivnost na niskom nivou. Forum će problematizirati navedena pitanja, te zasnovano na uspješnim praksama pokušati ponuditi načine za njihovo rješavanje.

Tuzlanski.ba