Dolaze snijeg i zahlađenje!?
Foto: Tuzlanski.ba

Poslije vikenda će ponovo uslijediti period bez padavina sa sunčanim intervalima, ali će biti izrazito hladno.

snijeg-zima-decembarRelativno toplo vrijeme za ovo doba godine i odsustvo snijega više su podsjećali na početak proljeća nego na zimski period u punom jeku. Kiša pada danima, temperature su ugodne, ali kako najavljuju iz federalnog Hidrometeorološkog zavoda BiH, tome bi već danas trebao doći kraj.

Kiša će postepeno preći u snijeg, a doći će i do naglog zahlađenja. Jutarnje temperature će biti i ispod minus 10, a što se tiče dnevnih, to će zavisiti od odnosa sunčanog zračenja i naoblake.

- Narednih dana počinje prava zima. Sinoptičari iz federalnog Hidrometeorološkog zavoda BiH prognoziraju da od danas idu promjena vremena i nove snježne padavine. Takvo vrijeme možemo očekivati do vikenda. Iza toga ponovo slijedi stabilizacija vremena, odnosno period bez padavina kada će biti promjenjivo oblačno sa pojedinim sunčanim intervalima, ali dosta hladno. Ciklon koji se širi iza toga, širi se sa zapada tako da će svojim smjerom obrtanja nanositi, uglavnom, hladnije vrijeme. Znači, do kraja januara možemo očekivati, uglavnom, stabilno vrijeme bez padavina, ali i pad temperatura ispod nule, potvrdio nam je Željko Majstorović, klimatolog i meteorolog federalnog Meteorološkog zavoda.

Moguće je da će temperature u pojedinim danima preći i u plus, ali će, ipak, preovladavati hladni i svježi dani. Majstorović napominje da je još rano govoriti o vremenskim prilikama u narednim mjesecima, odnosno još nije moguće ustanoviti da li će ova zima biti slična prošloj, kada je snježni pokrivač u februaru narastao i do 120 centimetara, a na pojedinim planinama i više.

Ipak, građanima se savjetuje da budu oprezni: izvuku toplu garderobu i čuvaju se poledice.

Oslobođenje / Tuzlanski.ba