Naredne sedmice bit će obavljena reekshumacija žrtava genocida u Srebrenici te će ponovo biti otvoreno 78 mezara žrtava kako bi se dodali posmrtni ostaci koji su naknadno ekshumirani.

Doktor iz Brčkog u čijem dvorištu su pronađene kosti žrtava genocida i dalje radi i nije procesuiran
Foto: Anadolu Agency | Kosti žrtava genocida u dvorištu

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe u Bosni i Hercegovini Emza Fazlić podsjeća na slučaj u Brčkom gdje su prošle godine u dvorištu doktora Nebojše Mraovića ispod fontane pronađeni posmrtni ostaci žrtava genocida iz Srebrenice.

"Naredne sedmice posmrtni ostaci dvije žrtve genocida koji su bili zabetonirani u fontani u porodičnom dvorištu doktora Nebojše Mraovića u Brčkom će se pripojiti posmrtnim ostacima žrtava koji su ranije pronađeni. Posmrtne ostatke ovih žrtava smo pronašli na području Cerske 2000. godine na različitim lokacijama. Nakon toga su prošle proces identifikacije i porodice su dale saglasnost za njihov ukop. U to vrijeme tijela su bila nekompletna, nedostajali su skeleti koji su pronađeni u Brčkom prošle godine. Utvrđeno je da pripadaju tijelima koja će biti reekshumirana sljedeće sedmice", kazala je Fazlić.
Dodaje da su posmrtni ostaci pronađeni na površini terena i korišteni su u profesionalnom životu doktora Mraovića.

"Ovakav slučaj dosad nismo zabilježili, ovo je jedan zločin nad zločinom. Tužilaštvo BiH je otvorilo istragu za ovaj slučaj i oni su istakli da nisu nadležni jer nekvalifikuju ovo djelo kao ratni zločin. Ono što je najstrašnije je da doktor i dalje radi svoj posao i nije procesuiran", podvlači Emza.