Direktor Termoelektrane Tuzla za Tuzlanski.ba: Oba bloka su ispala, ali ništa nije do nas
Foto: Tuzlanski.ba

Iznenadni prekid električne energije u cijeloj državi i regionu zabrinuo je građane, a uzrok je, prema dosadašnjim informacijama, kvar na elektroelektroprenosnom sistemu u Crnoj Gori. 

Države u kojima je došlo do prekida su Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i dijelovi Albanije, a sve navedene zemlje povezane su dalekovodima. Trenutno dispečeri komuniciraju s ciljem rješavanja problema i uspostavi ponovnog napajanja strujom u regionu.

Vezano | Šta je preopteretilo sistem i dovelo do prekida električnom energijom?

Tuzlanski.ba je kontaktirao i direktora Termoelektrane Tuzla Fuada Muminovića koji nam je potvrdio da je uzrok van granica BiH.

''Ništa nije do nas, ispad se desio van teritorija BiH, izbacio je BiH, Crnu Goru, Hrvatsku, Srbiju i Albaniju. Kod nas su oba bloka ispala, sad puštamo jedan, dobili smo struju, pa ćemo tako vratiti proizvodnju'', objašnjava Muminović.

Također je kazao da nagli prekid električne energije u cijeloj državi može imati brojne ozbiljne posljedice, posebno za velike proizvodne kompanije za čije pogone je neophodna električna energija da bi radili.

''Itekakve gubitke ovo može da ima. Velike posljedice ovo može imati za velike kompanije. Zamislite vi sada, ispala je fabrika Sode, ispala je Koksara, svima njima ovo obustavi proizvodnju, zato se ovo mora čim prije rješavati, i evo svi su na terenu, svi rade, polako se sve pušta'', dodaje.

Iz Elektroprivrede su ranije saopćili da su u toku sve aktivnosti na uspostavi sistema, prosljeđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordiniranim aktivnostima sa NOS BiH na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susjednim sistemima.

Podsjećamo, u Tuzli je došlo do ponovne uspostave električne energije nešto iza 13 sati i 30 minuta, a struja postepeno dolazi i u drugim gradovima. (Tuzlanski.ba)