Dijete nije moglo otići na liječenje jer mu majka podržava grupu "Pravda za Davida"
Foto: Tuzlanski.ba

Bivši policijski inspektor Borislav Radovanović podnio je danas javnu krivičnu prijavu protiv načelnika PU Banja Luka Miloša Brkića i drugih službenika u ovoj policijskoj upravci zbog uskraćivanja prava na liječenje jednom djetetu.

Prijava je podnesena direktoru policije Siniši Kostreševiću. Kako Radovanović piše u svom blogu, prijavu podnosi zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, kojima je uskraćeno pravo na liječenje jednog djeteta. Radovanović tvrdi kako je majka jednog djeteta 9. jula podnijela zahtjev za hitno izdavanje pasoša radi liječenja u inostranstvu. Uz zahtjev je priložila i medicinsku dokumentaciju kojom je obrazložila potrebu da se putna isprava izda hitno. Rok za izdavanje po hitnoj proceduri istekao je 11. jula.

Nakon što nije dobila pasoš za dijete u predviđenom roku, podnijela je urgenciju, naznačivši kako dijete na liječenje treba otputovati 15. jula. Međutim, ni tada se nadležni u policiji nisu smilovali i dijete je ostalo u BiH, umjesto da bude u avionu koji će ga odvesti na toliko potrebno liječenje.

"U proteklih par dana, nakon isticanja propisanog roka od 72 sata, majka je uputila zakonite podneske i apele na nebrojeno adresa. Navešću samo neke: Ministarstvo civilnih poslova kao drugostepeni organ, Ombudsmen za djecu, Tužilaštvo BiH... Kada je MUP RS u pitanju obratila se na bar desetak adresa poput Direktora policije, Uprave policije, PU Banja Luka... Zapamtite ovaj detalj: niko od "silnih službi" kojima se obratila nije majci blagovremeno dao obavještenja o statusu predmeta iako su na to zakonski obavezne", napisao je Radovanović u tekstu.

Međutim, prema njegovim tvrdnjama, radi o osveti Miloša Brkića roditeljima bolesnog djeteta, koji su se jasno deklarisali kao pripadnici grupe "Pravda za Davida". Cijeli tekst Borislava Radovanovića možete pročitati u njegovom blogu.