Centralna izborna komisija BiH U saradnji s Venecijanskom komisijom, organizuje dvodnevnu radionicu u Sarajevu o primjeni digitalnih tehnologija u izbornom procesu.

Danas započela radionica o primjeni digitalnih tehnologija u izbornom procesu
Foto: CIK BiH

Radionica koja će se održati u Sarajevu okupit će stručnjake i izborne dužnosnike koji će raspravljati o inovativnim rješenjima za unaprjeđenje transparentnosti i učinkovitosti izbora.

Prvog dana radionice bit će obrađene teme poput biometrijske identifikacije birača, automatskog prijenosa rezultata i video nadzora kod brojanja glasova.

Drugog dana, radionica će se fokusirati na praktičnim studijama slučaja i kriznom upravljanju u situacijama kada tehnologija zakaže, uključujući alternative poput papirnih rješenja.

Radionica će završiti zaključnim obraćanjem dr. Irene Hadžiabdić, predsjednice Centralne izborne komisije BiH, Srđana Darmanovića, profesora komparativne politike, člana Venecijanske komisije za Crnu Goru i Mamuke Longurashvilija, pravnog savjetnika Venecijanske komisije, koji će rezimirati rasprave i naglasiti važnost daljnje saradnje u modernizaciji izbornog procesa.