Danas će u Kantonalnom sudu u Tuzli biti izrečena presuda za Elvisa Ćustendila, inspektora MUP-a TK koji je u februaru ubio Amru Kahrimanović.

Danas izricanje presude Elvisu Ćustendilu, ubici Amre Kahrimanović
Foto: A. Bešić | Priznao krivicu

Ćustendil je na saslušanju održanom prije nekoliko dana priznao krivicu čime se odrekao prava na suđenje te će predmet danas pravosnažno biti okončan, bez provođenja sudskog postupka.

Podsjećamo, 51-godišnji Elvis Ćustendil iz Tuzle, u to vrijeme službenik Uprave policije MUP-a TK, optužen je da je 7. februara 2024. godine u večernjim satima iz službenog pištolja, pucao u Amru Kahrimanović i usmrtio je, te mu se na teret stavlja krivično djelo Ubistvo.

Vezani članak Elvis Ćustendil priznao krivicu za ubistvo Amre Kahrimanović

''Ćustendil je optužen da je pomenutog dana u alkoholiziranom stanju, nakon što je suvlasnica ugostiteljskog  objekta  u Tržnom centru Sjenjak u Tuzli Amra Kahrimanović oko 21 sat došla kako bi se objekat zatvorio i izašla iz prostora, naglo ustao, krenuo za oštećenom,  i u holu tržnog centra iz neposredne blizine, iz službenog pištolja Uprave policije  MUP-a TK u kojoj je bio zaposlen u Operativnom centru, na podmukao način  ispalio jedan hitac u leđa oštećene, a nakon toga je, dok je žrtva ležala na podu,  ispalio  još 15 hitaca  u različite dijelove tijela  i usmrtio je'', navedeno je u optužnici Tužilaštva TK. 

Tužilaštvo je istragu u ovom predmetu provelo sa Federalnom upravom policije. Tokom istrage obavljeno je i 11 vještačenja. Između ostalih,  od vještaka neuropsihijatra i kliničkog psihologa, vještaka sudske medicine, DNK analiza, balistička i hemijska vještačenja, vještačenje mobitela i digitalnih zapisa (snimaka), kao i druga stručna vještačenja koje je uradila Federalna uprava policije.

U svojstvu svjedoka je saslušan veći broj osoba,  a uz optužnicu je nadležnom sudu priloženo oko 230 različitih  materijalnih dokaza.

''Vještaci neuropsihijatar i klinički psiholog su u nalazu i mišljenju utvrdili da kod optuženog nema privremene ili trajne duševne bolesti psihotičnog tipa, te da je njegova  sposobnost da shvati značaj i posljednicu krivičnog djela smanjena ali ne bitno i da je sposoban da učestvuje u sudskom postupku'', stoji u optužnici.

Izricanje presude je zakazano u Kantonalnom sudu u Tuzli s početkom u 8 sati i 30 minuta. Za krivično djelo koje je počinio Ćustendil, kazne se kreću od deset do 45 godina zatvora.