Damir Džeba: Rušenje Dejtonskog sporazuma počelo je kada je Komšić nametnut Hrvatima
Foto: Tuzlanski.ba

Rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma počelo je davno, još onda kad je Željko Komšić sjeo na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva, izabran bošnjačkim glasovima, izjavio je, gostujući u BHT1 Uživo, poslanik u Klubu hrvatskog naroda Doma naroda Parlamenta FBiH Damir Džeba.

Govorio je o položaju Hrvata u BiH, radu SIP-a, energetskim zakonima koji su povučeni sa sjednice Doma naroda, Južnoj interkoneciji.

Na samom početku emisije Damir Džeba se osvrnuo na današnju Bećirovićevu izjavu i istaknuo da bi Bećirović morao vidjeti da najveća nesreća za BiH sjedi pored njega u Predsjedništvu, a to je Željko Komšić, i da je s time je narušavanje Dejtonskog sporazuma počelo davno.

“Mi Hrvati rušenje Dejtonskog sporazuma vidimo u liku i djelu Željka Komšića i Bećirović bi trebao svaki put kad sjedne pored njega ustati i napustiti Predsjedništvo jer je bošnjačkim glasovima Hrvatima Komšić nametnut četvrti put”, to je bio komentar koji je Džeba uputio na pitanje o vetu Željke Cvijanović.

Zamolio je da se ne banaliziraju prava konstitutivnih naroda u BiH uspoređujući ih s Kosovom.

“U Kosovu je potpuno shvaćena priča o legitimnom predstavljanju i ne treba banalizirati prava konstitutivnih naroda u BiH i ne treba je uspoređivati s prelaskom granice. U Skupštini Kosova je izbačena osoba koja je izabrana srpskim glasovima (Arijana Hodžić, op.a.) i stavljen je tu legitimni predstavnik bošnjačke zajednice. To ne vrijedi u BiH”, kazao je Džeba.