Izrael je proširio sukob pokrenuvši 1. oktobra kopnenu invaziju na južni Liban.

Hezbollah izvještava o intenzivnim sukobima s Izraelom: Preuzeli odgovornost za napad
Foto: Arhiva | Napadi na izraelske položaje

Hezbollah je danas objavio da je ubio i ranio izraelske vojnike u borbi u blizini grada Qaouzahin u južnoj libanskoj provinciji Nabatieh.

Grupa je detaljno opisala neprijateljstva koja su u toku, naglašavajući intenzitet sukoba.

Hezbollah tvrdi da je lansirao raketni baraž na izraelske snage u oblasti Wadi Hunin u južnom Libanu.

Tvrde i da su napali izraelske vojnike između gradova Odaisseh i Markaba u Nabatiehu, koristeći rakete. Hezbollah je objavio i da je ispalio rakete na izraelski grad Safed.

Istakli su da su njihove jedinice protivvazdušne odbrane uspješno presrele dvije izraelske bespilotne letjelice, primoravši ih da se povuku iz vazdušnog prostora južnog Libana koristeći rakete zemlja-vazduh.

Hezbollah je također preuzeo odgovornost za raketne napade na izraelsko naselje Yiftah, kao i izraelske artiljerijske položaje u oblastima Dalton i Dishon na sjeveru Izraela.

Borci Hezbolaha objavili su da su gađali izraelski tenk Merkava u blizini grada Ramia u južnom Libanu, pogodili vozilo navođenim projektilom i nanijeli žrtve.

Izrael je od 23. septembra pokrenuo masovne zračne napade širom Libana na, kako tvrdi, mete Hezbollaha, ubivši više od 1.500 osoba i raselivši više od milion.

Vazdušna kampanja predstavlja eskalaciju u jednogodišnjem prekograničnom ratu između Izraela i Hezbollaha od početka brutalne izraelske ofanzive na Pojas Gaze u kojoj je ubijeno više od 42.400 ljudi, uglavnom žena i djece, od prošlogodišnjeg napada Hamasa.

Uprkos međunarodnim upozorenjima da je region Bliskog istoka na rubu regionalnog rata u jeku nemilosrdnih napada Izraela na Gazu i Liban, Izrael je proširio sukob pokrenuvši 1. oktobra kopnenu invaziju na južni Liban.