Foto: Tuzlanski.ba

Košarkaši BiH su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo za košarkaše započeli sa dvije pobjede (Češka i Bugarska). Kvalifikacije se nastavljaju u februaru 2022. godine.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine imat će dvomeč sa reprezentacijom Litvanije. Historijska utakmica za našu reprezentaciju igrat će se u velikoj dvorani Mejdana.

U razgovoru za Tuzlanski.ba Jasenko Elezović, direktor SKPC Mejdana otkrio je u kojoj fazi su radovi ali i otklonio nedoumicu brojnih navijača koji se proteklih dana pitaju, da li će Mejdan moći u punom sjaju dočekati izabranike Vedrana Bosnića.

"Prije 1,5 godinu, nakon obilnih padavina, SKPC Mejdan je pretrpio velike štete. Nakon sanacije glavne štete uzrokovane plavljenjem oborisnkih voda, uslijedili su radovi unutar samog objekta. Kada je u pitanju velika dvorana, urađena je dvoslojna hirdroizalacija (cca 2000 m²), reparacija teleskopskih tribina, što podrazumijeva zamjenu 1100 novih točkića. Urađena je zamjena oštećenih čelnih ploha i izmjena vizuelnog identiteta, razvod novog elektrokabliranja ispod parketa i ugradnja novih elektroormara, bitno je napomenuti da je novi parket prema FIBA i IHF/EHF međunarodnim standardima. Do kraja godine mogli bi očekivati prve utakmice u velikoj dvorani obzirom da je kraj radova predviđen za 15. decembar nakon čega će uslijediti tzv. kozmetičke radnje" za Tuzlanski.ba navodi Jasenko Elezović, direktor SKPC Mejdan.

Kako saznajemo u velikoj dvorani Mejdana postavlja se parket vodećeg svjetskog proizvođača podnih ploha/parketa Danskog Junckersa koji ima ugovor sa FIBA-om do 2024. godine. Sva velika evropska i svjetska takmičenja će se održavati na ovim podnim podlogama/parketima.

Elezović ističe da važnost Mejdana nije samo lokalna već i nacionalna:

"Mejdan je bitan kako za Tuzlu tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Brojni reprezentativci su saglasni da je Mejdan prvi izbor kada je u pitanju odigravanje važnih reprezentativnih utakmica, te da je poseban doživljaj i iskustvo igrati pred punim tribinama. Raduje nas činjenica, kako je ranije i najavljeno da će Košarkaška reprezentacija BiH u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 24. februara naredne godine izuzetno bitnu utakmicu protiv Litvanije igrati upravo u Mejdanu. Siguran sam da ćemo sa svim kapacitetima opravdati ulogu dobrog domaćina kako je to bilo i ranijih godina." ističe Elezović te za kraj posebno zahvaljuje svima onima koji su u velikoj mjeri doprinjeli u sanaciji SKPC Mejdana:

"Velika zahvalnost pripada gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću, Gradskom vijeću Grada Tuzla, Vladi TK, UNDP-u te pojedinacima koji su pomogli donacijama da Mejdan počne vraćati stari sjaj" zaključuje Elezović.

Ukoliko epidemiološke mjere dozvole ne sumnjamo da će se za susret sa Litvanijom tražiti ulaznica više, a da će atmosfera biti jednaka onoj kakva je bila 10. septembra 2016. godine kada su košarkaši BiH u paklenoj atmosferi dočekali Rusiju. (Tuzlanski.ba)