Foto: Tuzlanski.ba

Ukupno 25 članova i članica Gradskog kulturno umjetničkog društva Bosna iz Tuzle nastupili su na Međunarodnom Festivalu veterana, rekreativaca i horova u Baru u Crnoj Gori. 

Bila je ovo prilika da se spoje tradicija i kultura naroda bivše Jugoslavije, a s obzirom na to da je ovo bilo prvo predstavljanje ovog društva van granica BiH, nastup je nadmašio očekivanja.

''Možemo se pohvaliti da smo dobili najveći aplauz, ali i sve pohvale organizatora i drugih učesnika. Ovo uzbudljivo putovanje, na koje je krenulo 25 članova, obilježilo je puno smijeha, druženja, pozitivne energije, pjesme, plesa kao i uspomena koje ćemo pamtiti'', kazala je Emina Glušac za Tuzlanski.ba, voditeljica rekreativnog folklora.

Osim nezaboravnog druženja i plesa, dosta toga se i naučilo, kaže naša sagovornica.

''Također imali smo priliku da učimo o scenskoj frizuri, ali i načinu šminkanja od igračice Nacionalnog ansambla "Kolo" Ane Mirković koja je nesebično sa nama djelila svoje znanje'', ističe.

Gradsko kulturno umjetničko društvo Bosna okuplja članove i članice različitih generacija, a svima je zajednička želja za očuvanjem narodnih plesova i tradicije. 

''Dalje u planu imamo da naučimo dosta novih koraka i koreografija, usavršimo ono što smo prethodno naučili i naravno to sve predstavimo publici kako u našem gradu tako nadamo se i na nekom novom putovanju'', zaključuje za kraj našeg razgovora Emina Glušac. (Tuzlanski.ba)