Centralna izborna komisija od danas je modernizovala svoje skladište. Raspolažemo velikom količinim izbornog materijala, od glasačkih listića do različite vrste opreme.

Centralna izborna komisija bogatija za RFID čitače i pripadajuće IT aplikacije
Foto: Anadolija | Uvođenje opreme od 15 čitača barkodova

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine zvanično je od Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini primila RFID čitače i pripadajuće IT aplikacije za skladište Centralne izborne komisije BiH, javlja Anadolu.

Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, na ceremoniji primopredaje govorila je o značaju ove donacije.

"Centralna izborna komisija od danas je modernizovala svoje skladište. Raspolažemo velikom količinim izbornog materijala, od glasačkih listića do različite vrste opreme. Efikasan sistem za upravljanje ovim materijalima može poboljšati organizaciju posla, smanjiti greške i osigurati brzu dostupnost ključnih resursa. Sve što nam je potrebno u kriznim situacijama", pojasnila je Hadžiabdić.

Istakla je da uvođenjem dvije nove aplikacije i opreme od 15 čitača barkodova omogućava se lakše i preciznije operisati u skladištu CIK-a.

"Govorimo o upotrebi barkodova na našem izbornom materijalu radi jednostavnije provjere izbornog materijala. Za lokalne izbore, govorimo o upotrebi 35.000 različitih barkodova, a za opće izbore je to duplo više - skoro 70.000 barkodova. Nova softverska rješenja i oprema, daju brojne prednosti u odnosu na manuelni metod upravljanja skladištem, a to su efikasnost, ušteda na vremenu, preciznost, smanjenje grešaka, unapređenje sigurnosti, bolja organizacija i preglednost, manje troškova, bolja analiza i izvještavanje", kazala je Hadžiabdić.

Poručila je da se na ovaj način stvara osnova za vrlo pouzdan rad skladišta CIK-a.

"Za Centralnu izbornu komisiju, a posebno u kontekstu lokalnih izbora, aplikacije će osigurati da svi materijali budu dostupni, pravilno evidentirani i na vrijeme distribuirani", dodala je Hadžiabdić.

Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, poručio je da su pošteni i transparentni izbori kamen temeljac napredne demokratije jer njeguju opšte povjerenje, legitimnost i povjerenje javnosti u politički sistem.

"Ključno je da izborni proces u Bosni i Hercegovini poštuje najviše standarde transparentnosti osiguravajući osnovna prava njenih građana. Provođenje izbora je zaista složen i osjetljiv proces koji ne zahtijeva samo potpune napore i aktivnosti CIK-a, nego i političkih partija, civilnog društva, pravosuđa, organa za provođenje zakona i medija, da svi djeluju profesionalno i sa integritetom", pojasnio je Aggeler.

Kako je kazao, praćenjem aktivnosti CIK-a uočili su povećanje obima posla u vezi s prijemom i obradom izbornog materijala.

"Ovaj izazov se može riješiti primjenom tehnologije RFID-a koja bi omogućila sistemsko rješenje za, prije svega, skladištenje izbornog materijala, olakšala rukovanje s njim i značajno skratila vrijeme koje je za to potrebno", izjavio je Aggeler.

S tim u vezi su nabavili 15 RFID čitača i razvila prateće aplikacije.

"Uvođenjem RFID-a CIK će moći da identifikuje protok opreme i materijala u skladištu, i uvijek će imati informacije u realnom vremenu o tome kako se imovina, uključujući izborni materijal, koristi i gdje se fizički nalazi", pojasnio je Aggeler.

Julian Reilly, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, kazao je da su danas "ovdje jer vjeruju u demokratiju i u Bosnu i Hercegovinu".

"Funkcionalne demokratije koje predstavljaju građane, mogu postojati samo uz slobodne i pravične izbore. Institucije, odgovorne za provođenje izbora, moraju imati odgovarajuće alate i resurse. Čitači koje smo danas donirali će pomoći CIK-u da identificira kretanje opreme i da se u realnom, vremenu prima informacija o tome kako se koristi oprema za izbore i gdje se fizički nalazi. To će pomoći da izbori u Bosni i Hercegovini budu efikasniji i teži za manipulacije", dodao je Reilly.