Ćamil Duraković podnosi krivičnu prijavu protiv novinara zbog negiranja genocida
Foto: Tuzlanski.ba

Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine Općine Srebrenica, najavio je da će sutra podnijeti krivičnu prijavu protiv novinara Radio-televizije Republike Srpske Branimira Đuričića zbog, kako je naveo, poricanja genocida u Srebrenici.

- Nakon što je na snagu stupio Zakon sa izmjenama koje je nametnuo visoki predstavnik, on je napravio je službeni tvit gdje je rekao da nije bilo genocida u Srebrenici. Naveo sam da je to kršenje zakona i odredaba zakona koje se odnose na genocid – kazao je Duraković.

Istakao je da je prijavu tek napisao a da će je poslati sutra.

- Osumnjičeni je na Twitter profilu svjesno i namjerno napisao objavu u kojoj se navodi "Od danas je i formalno na snazi Zakon o negiranju genocida u Srebrenici. Kazna zatvora do pet godina zatvora. Uz iskreno uvažavanje bošnjačkih stradalnika u Srebrenici, kao potomak žrtava istinskog, jasenovačkog genocida i borac za slobodu izražavanja kažem u Srebrenici nije bilo genocida".

Svojim postupanjem osumnjičeni je sa ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno i namjerno javno porekao genocid u Srebrenici, a koji je utvrđen pravomoćnom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju – napisao je u prijavi između ostalog Duraković.