Budžet Općine Tuzla povećan za osam miliona KM
Foto: Tuzlanski.ba

Općinsko vijeće Tuzla usvojilo je rebalans Budžeta za 2012. godinu, tako da je prethodno usvojeni Budžeta povećan za oko osam miliona KM. Pred vijećnicima se našla i Informacija o utrošenim sredstvima za vrijeme trajanja prirodne nesreće u februaru ove godine.

\"tuzla-korzo\"Budžet Općine Tuzla za 2012. godinu izmijenjen je iz razloga što je Općinsko vijeće nedavno donijelo odluku o povećanju kreditnog zaduženja sa pet na sedam miliona KM. Podsjećamo, bila su potrebna dodatna sredstva za rekonstrukciju sjeverne saobraćajnice i izgradnju nadvožnjaka.

\"Imamo i nekoliko grantova od viših nivoa vlasti i iz međunarodnih projekata koji su pristigli nakon usvajanja Budžeta, tako da su nakandno uključeni u Budžet\", kaže šefica Službe za budžet i finansije Općine Tuzla Suada Isaković.

Prema Informaciji koja je dostavljena Općinskom vijeću na razmatranje, u toku prirodne nesreće od 04. do 23. februara ove godine, utrošeno je oko 280.000 KM, dok se materijalna šteta nastala u toku ove nesreće procjenjuje na oko 90.000 KM. Štete se uglavnom odnose na građevinske objekte i poljoprivredna dobra.

\"Općina kao pravno lice nema obavezu da izmiruje štete, ali može to učiniti ako ima sredstava. Obzirom da trenutno nemamo dovoljno sredstva i da smo mnogo novca potrošili na suzbijanje prirodne nesreće planiramo tražiti pomoć od viših nivoa vlasti\", ističe predsjednik Općinske komisije za procjenu šteta Sead Smajlović.

Općinsko Vijeće usvojilo je i Izvještaj o izvršenju Budžeta za 2011. godinu, koji je ostvaren u iznosu od oko 36 miliona KM što je 97 posto od planiranog, sa veoma malim deficitom od 680.000 KM.

\"Kao i prethodnih godina najviše novca je utrošeno na oblast komunalne infrastrukture, negdje oko 40 posto, zatim oko 15 posto u oblast društvenih djelatnosti, a ostatak je utrošen za finansiranje ostalih budžetskih korisnika\", kaže Isaković.

Iz tekuće rezerve Budžeta iz 2011. godine utrošeno je 118.000 KM za pomoć i liječenje socijalno ugroženih kategorija stanovništva.

Izvor: RTV SLON / Tuzlanski.ba