Elvisu Ćustendilu, inspektoru MUP-a TK koji je ubio Amru Kahrimanović u februaru ove godine izrečena je zatvorska kazna od 25 godina zatvora, a porodica je nezadovoljna presudom.

Brat ubijene Amre Kahrimanović: Bio sam ubijeđen da Ćustendil neće dobiti manje od 35 godina zatvora
Foto: A. Bešić

Nedžad Kahrimanović, brat ubijene Amre Kahrimanović, kaže da je sada još više razočaran u pravosudne institucije. 

''16 metaka da računate po jednu godinu, to je 16 godina...I prošli puta sam rekao da je sve urađeno da bude ovako. Imao sam mrvicu nade, ubijeđen sam bio da neće dobiti manje od 35 godina, a ovo je poruka za sve nas. Kako se vi osjećate kada slušate šta je sve urađeno Amri, a šta je ona uradila da dođe do tog brutalnog čina? Eh možete zamisliti kako se mi osjećamo'', kazao je Nedžad.

Vezani članak Elvisu Ćustendilu, ubici Amre Kahrimanović 25 godina zatvora

Podsjetio je i na to da još niko nije odgovarao zbog toga što je Ćustendil za vrijeme godišnjeg odmora koristio službeni pištolj iz kojeg je pucao u Amru. 

''Nećemo stati dok svi ne odgovaraju. Moramo se boriti da moraju odgovarati ljudi u MUP-u, nećemo stati, doći ćemo i do odgovornih. Sve je srušeno. Sve je izvedeno na relaciji MUP TK, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova te Tužilaštvo TK. Za tužiteljicu kažem da je odradila pravi posao, nije ona ništa kriva. Kriva je institucija, odnosno Tužilaštvo TK. To je ta osovina zla. Ja sam izgubio najvrijednije što sam imao i ja ću se boriti'', riječi su Nedžada Kahrimanovića.

Advokat Mirko Lekić

Advokat porodice Kahrimanović, Mirko Lekić, kaže da je maksimalna kazna za ovo krivično dijelo 45 godina zatvora te da je, s obzirom na način koji je Ćustendil ubio Amru, ovo blaga kazna. 

''Nezadovoljni smo krivično pravnom sankcijom. S obzirom na to da je maksimalna propisana kazna kod ovog krivičnog djela 45 godina, a opruženom je izrečena kazna od 25 godina, smatramo da je riječ o preblagoj sankciji, imajući u vidu da je riječ o svirepom ubistvu'', kazao je Lekić.

Očekuju da će Kantonalno tužilaštvo u zakonskom roku podnijeti žalbu tražeći veću kaznu za Ćustendila.