Arleta Ćehić jedina bh. umjetnica na međunarodnom Salonu Realites Nouvelles
Foto: Tuzlanski.ba

Arleta Ćehić je već treću godinu jedina bosanskohercegovačka umjetnica koja izlaže na međunarodnom Salonu Realites Nouvelles, koji se uz podršku francuskog Ministarstva kulture i komunikacija održavao u pariškom Parc Floral paviljonu od 19. do 21. oktobra.

Salon Realites Nouvelles zamišljen je kao susret slikarstva, skulpture, crteža i novih medija te kao mjesto razmjene, razmišljanja i konfrontacije ne samo između umjetnika, već i historičara umjetnosti, likovnih kritičara, kolekcionara i publike, prenosi Fena

Arleta Ćehić se ove godine predstavila sa jednim diptihom iz ciklusa "Preko".

"Sve što se do sad dogodilo, zbir je kontinuiteta i diskontinuiteta, a u diskontinuitetu imamo jezgru kontinuiteta. Život kao takav nikad ne umire. Smrt kao takva dopušta daljnji život", rekla je Ćehić.

Njeni radovi se dijele na dvije etape. Ciklusi Totema I i II rađeni u starom željezu, oni obuhvataju period od 2006. do 2016. godine. Drugi je ciklus Preko, koji je rađen pretežno u drvetu u periodu od 2016. do 2018. godine.

Osim nje, iz regije su se predstavili i umjetnici poput Mice Popića iz Srbije, Beti Bricelj iz Slovenije, Milije Belića iz Srbije i četiri umjetnika iz Crne Gore. (Tuzlanski.ba)