Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Surfer nije imao pojma koliko blizu opasnosti je bio – sve dok nije vidio snimak

Preuzmite sliku

Operatori dronova danas su spasili australskog bivšeg prvaka u surfanju od potencijalnog napada morskog psa kod Novog Južnog Walesa.

Matt Wilkinson surfao je na plaži Sharpes u Ballini kad su spasioci iz Surf Life Saving NSW-a primijetili bijelog morskog psa odmah iza njega. Nevladina organizacija leti dronovima preko popularnih mjesta za surfanje kako bi pripazila na morske pse, a ovom je prigodom pomogla Wilkinsonu.

Wilkinson (32) je rekao da je preko zvučnika drona čuo upozorenje za morskog psa, ali bio je iznenađen nakon što je saznao koliko mu se morski pas približio. Wilkinson je poslušao glas koji mu je savjetovao da se povuče na obalu iako kaže kako ništa nije mogao vidjeti.

“Kad su mi spasioci pokazali snimak, shvatio sam koliko blizu je došao bez da sam ja to znao”, rekao je.

“Izgledalo je kao da mi ide prema nozi, ali se predomislio”, kazao je otkrivši da se zbog toga istovremeno osjeća zahvalno, ali i poprilično čudno.

Wilkinson, koji se takmičio u Svjetskoj Pro Surf ligi i pobijedio na tri turnira Championship Toura, rekao je da mu je supruga savjetovala da ne surfa nekoliko dana.

Plaža je evakuirana i zatvorena do četvrtka, navodi se u saopštenju.

Wilkinson je rekao i kako se zbog dronova na plaži osjeća sigurnije u vodi, jer oni mogu vidjeti ono što surferi ne mogu.

Ove je godine u Australiji zabilježeno najmanje šest fatalnih napada morskih pasa. Prošle godine nije bilo fatalnih napada dok je 2018. godine bio jedan takav slučaj.

Prema Encyclopediji Britannica, većina napada morskih pasa na ljude događa se kad je životinja zbunjena. Oni u usta stavljaju strane predmete kako bi utvrdili što su i jesu li vrijedni obroka. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,