Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Riješena misterija vanzemaljskog kostura iz pustinje (VIDEO)

Preuzmite sliku

Popularno

Otkriće sitnog mumificiranog kostura s glavom poput vanzemaljca u kožnatoj vreći iza crkve u čileanskoj pustinji Atakami izazvalo je 2003. godine veliku pometnju u svijetu.

Ideje da se radi o vanzemaljcu odavno su demistificirane, ali su naučnici u međuvremenu, nakon potpune genetske analize, dobili uvid u to kome kostur pripada.

Radi se o ženskom novorođenčetu s nekoliko rijetkih genetskih mutacija povezanih s patuljastim rastom, deformacijama i očigledno preranim starenjem, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Genome Research.

Stručnjaci su ranije mislili da kosti pripadaju nekome starom između šest i osam godina, ali takav zaključak je vjerovatno bio posljedica deformiteta na kostima, a ne odraz njenog stvarnog uzrasta, piše Index.hr..

Djevojčica zapravo nije živjela dugo i možda je bila prerano rođena.

“S obzirom na veličinu kostura i intenzitet mutacije vjerovatno je rođena prije termina”, kaže se u studiji.

Kostur uz to nije iz davnina, kao što su glasile neke hipoteze.

Po naučnicima, kostur, koji je u odličnom stanju, vjerovatno nije stariji od 40 godina.

Koristeći se DNK-om dobijenim iz uzorka kostiju, naučnici su sastavili cijeli genom i utvrdili da je djevojčica Južnoamerikanka “s genetskim varijacijama karakterističnima za područje Anda nastanjeno čileanskim Čilote indijancima”.

Dijete ima 10 pari rebara, što prije nikad nije viđeno, dva para manje nego što je uobičajeno za ljude.

Profesor mikrobiologije i imunologije na Stanfordu Gary Nolan kaže da su otkrivene mutacije gena povezane s patuljastim rastom, skoliozom i mišićnokoštanim abnormalnostima.

Neke od njih bile su i prije poznate naučnicima, ali neke nisu.

Odakle toliko genetskih grešaka naučnicima zasad nije jasno, ali nagađaju da bi uzrok moglo biti zagađenje iz obližnjeg rudnika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,