Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Provokativna kampanja u Rusiji: Ne želiš na izbore? Onda nema ni seksa! (VIDEO)

Preuzmite sliku

Popularno

Premda nije jasno ko finansira kampanju  koja se raširila i na društvenim mrežama i na YouTubeu, očito je da su ciljana skupina mlađi birači.

Kampanja za predstojeće ruske predsjedničke izbore obilježena je oglasima i viralnim video snimkama eksplicitnog sadržaja ne bi li se probudio interes građana da iziđu na birališta. Budući da je gotovo sigurno da će ruski predsjednik Vladimir Putin 18. marta dobiti drugi šestogodišnji mandat, uprkos tome što nije iznio nikakve konkretne političke prijedloge, vlasti su fokusirane na odziv birača. Premda nije jasno ko finansira kampanju koja se raširila i na društvenim mrežama i na YouTubeu, očito je da su ciljana skupina mlađi birači. Kremlj zasad ničim nije dao do znanja da mu to smeta.

Neki od primjera su oglas na kojem model u toplesu leži ispred ruske zastave i tobože čita predizbornu brošuru, dok se druga mlada žena priprema ubaciti listić u biračku kutiju odjevena samo u fino donje rublje.

“Što se događa u glasačkoj kabini, u kabini i ostaje”, navodi se na jednoj stranici sponzoriranog sadržaja u ruskom izdanju časopisa za muškarce Maxim.

Drugi oglas prikazuje ženu u crnom donjem rublju kako zavodljivo stavlja svoj glasački listić u kutiju uz slogan “Dobrodošli u svijet odraslih”.

Urednik Maxima Aleksandar Malenkov rekao je za France Presse da ne smije rećitko finansira erotične foto-oglase, izrađene prošle godine za jesensko izdanje časopisa. Video sa snimanja od tada je na internetu pogledalo više od milion ljudi.

Apstinencija na izborima, apstinencija u krevetu Na YouTubeu se ovaj mjesec pojavio i video s nazivom “Seks i izbori su samo za odrasle”. Na zavodljivoj snimci žena odvodi muškarca iz bara i počinje ga ljubiti dok ne sazna da je apstinirao na izborima. “Onda nisi doista odrastao čovjek”, kaže mu ona prijekorno i ode.  “Naši izbori su festival, karneval čak, a na karnevalu erotika je dopuštena”, rekao je politički analitičar Konstantin Kalašev komentirajući neobičnu predizbornu kampanju.

Kruže i drugi viralni snimci kojima se želi povećati odziv birača, uključujući snimku koja je smještena u večer uoči predsjedničkih izbora na kojoj se muškarac ruga supruzi jer planira glasati. U sceni koja je izazvala kritike, on zaspi i doživi noću moru u kojoj bude pozvan u vojsku s nacionalnim manjinama i mora stanovati s homoseksualcem jer je novi predsjednik ‘gay friendly’.  Drugi video prikazuje očajnu ženu u poodmakloj trudnoći kako histerično govori taksistu da je odveze na biralište, a ne u bolnicu.

Putin je na vlasti, kao predsjednik ili premijer, sve od 1999. “Do izbora je ostalo još par sedmica, ali kandidat Putin nema program. Putin se ne pojavljuje u vlastitim promotivnim videima. Čini se da tome pristupa kao ritualu, umoran je od toga”, rekao je. “Odziv je postao fetiš ovih izbora.” Kremlj priželjkuje 70-postotni odziv kako bi Putin dobio snažan mandat, dok oporbeni vođa Aleksej Navaljni, koji se ne smije takmičiti, poziva na bojkot izbora smatrajući ih farsom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,