Nedjelja, 16. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Predložen pritvor za osam policijskih i carinskih službenika: Terete se za organizirani kriminal kojim su oštetili budžet BiH

Preuzmite sliku

Popularno

Pritvor je predložen iz razloga što je za dio osumnjičenih postoji opasnost od bjekstva, jer osim državljanstva BiH, imaju i državljanastvo R Srbije.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je prijedlog Sudu BiH za određivanje mjere pritvora za osam službenika agencija za provedbu zakona, kao i preostalu trojicu osumnjičenih.

Predložena mjera pritvora odnosi se na osumnjičene:

Miću Filipovića, rođen 1974. godine u Bijeljini, gdje je i nastanjen, državljanin BiH; Dragana Ostojića, rođen 1967. godine u Bogatiću, Srbija, državljanin BiH i R Srbije; Dragana Grgića,zvani Grga, rođen 1970. godine, policijski službenik Granične policije Bosne i Hercegovine, terenskog ureda Bijeljina, državljanin BiH i R Srbije; Milutina Turkića, zvani Miki, rođen 1983. godine, državljanin BiH; Gorana Milutinovića, rođen 1979. godine u Bugojnu, policijski službenik MUP-a RS, PU Bijeljina; Đuru Todorovića, rođen 1998. godine u Brčkom, policijski službenik MUP-a RS, PU Bijeljina; Marinka Blagića, zvani “Čoka” i “Čokalj”, rođen 1970. godine u Potpeći, carinski službenik UINO BiH; Lazara Nađevića, rođen 1960. godine u Bijeljini, carinski službenik UINO BiH; Tome Dragića, rođen 28.09.1964. godine u mjestu Dragaljevac Gornji, carinski službenik UINO BiH; Slađane Stević, rođena 03.02.1974. godine u Wuppertall, Njemačka, carinski službenik UINO BiH i Vida Ilića, rođen 1964. godine u Brčkom, policijski službenik Granične policije BiH.

Osumnjičeni se terete za kaznena djela organizirani kriminal, krijumčarenje, davanje i primanje dara i drugih oblika koristi, davanje i primanje mita, zlouporaba položaja ili ovlaštenja, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Prijedlog pritvora upućen je Sudu BiH, gdje je zakazano ročište na kojem će postupajući tužitelj detaljno obrazložiti pritvorski prijedlog.

Predmet kodnog naziva “Divič” odnosi se na osobe osumnjičene da su u okviru organiziranog kriminala, činjenjem koruptivnih kaznenih djela, omogućavali nezakonit uvoz velikih količina raznih roba sa područja R Srbije u Bosnu i Hercegovinu, te na taj način stjecali veliku nezakonitu imovinsku korist i nanosili štetu budžetu BiH.

Pritvor je predložen iz razloga što je za dio osumnjičenih postoji opasnost od bjekstva, jer osim državljanstva BiH, imaju i državljanastvo R Srbije, a također jer je za istragu potrebno da se osumnjičeni udalje iz kapaciteta institucija za provođenje zakona, te da se spriječi da boravkom na slobodi ometaju istragu, prikrivaju dokaze i vrše uticaj na svjedoke ili saučesnike, ponove kazneno djelo ili dovrše započeto.

Tužiteljstvo BiH i partnerske policijske agencije koje su sudjelovale u istrazi, zadokumentirali su da je navedena organizirana skupina, za period od oko nekoliko mjeseci, realizirala više desetina nezakonitih slučajeva isporuka velikih količina razne robe, najviše voća, povrća, sadnica, kao i auto dijelova i mašinskih komponenti, a osumnjičeni pripadnici carine UINO BiH, Granične policije i MUP-a RS, terete se da su za novčane naknade nezakonito omogućavali prelazak motornih vozila preko granice, na teritoriju BiH i obratno u R Srbiju.

Tužiteljstvo BiH i partnerske agencije za provedbu zakona, imaju stratešku opredijeljenost za borbu protiv korupcije, naročito onih vidova koruptivnih kaznenih djela, u čije izvršenje su uključeni pripadnici policijskih agencija i institucija za provedbu zakona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje