Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Korak bliže Mjesecu: NASA odabrala kompaniju koja će dizajnirati svemirska odijela za astronaute

Preuzmite sliku

Popularno

Kada astronauti jednom ponovno prošetaju Mjesecom, nosit će odijela Axiom Spacea.

Pred NASA-om su golemi izazovi koje moraju riješiti ako žele da se američka zastava ponovo zavijori na površini Mjeseca. Za sada im ne ide tako dobro i situacija se ne razvija u smjeru u kojem su se nadali. Prvi rok za šetnju po Mjesecu već su probili te umjesto 2024. na naš satelit sada planiraju sletjeti 2025. godine. Ako bude sve u redu i ne bude nekih nepredviđenih situacija.

No kako je to svima koji prate ovu misiju jasno, problema ima – i to velikih. Planirano lansiranje rakete SLS s kapsulom Orion s kojom bi astronauti trebali poletjeti prema Mjesecu već je dva puta odgođeno i čini se da ćemo na novi pokušaj morati čekati još sedmicama.

To, naravno, nije jedini problem. Jedan od problema su i svemirska odijela, a ove je sedmice napravljen veliki korak prema rješenju tog problema.

NASA je, naime, odabrala kompaniju Axiom Space kao partnera za proizvodnju svemirskih odijela za misiju Artemis III, odnosno za odijela koje će astronauti nositi na Mjesecu. Cijena ugovora veća je od 228 miliona dolara.

Kako navode u NASA-i, Axiom Space bit će odgovoran za dizajn, razvoj, certifikaciju i proizvodnju svemirskih odijela, kao i za dodatnu podršku vezanu uz opremu. Odijela će se morati testirati u okruženju poput svemirskog prije same misije. NASA-ini stručnjaci i dalje će voditi glavnu riječ po pitanju testiranja i planiranja misija. Također, odijela moraju biti napravljena prateći NASA-ine tehničke i sigurnosne zahtjeve i upute.

Ono što naučimo tokom Artemisa III i budućih misija na Mjesecu i oko njega, pokazat će put za misije na Mars. Svemirska odijela doslovno nam omogućuju da napravimo taj sljedeći korak, objasnila je važnost ugovora potpisanog s Axiom Spaceom Lara Kearney iz NASA-e. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,