Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik stigao u Sud BiH: Predstavnici brojnih organizacija iz RS stigli u Sarajevo da ga podrže

Preuzmite sliku

Popularno

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska stigao je danas na Sud Bosne i Hercegovine gdje će mu se danas održati ročište povodom optužnice koju je protiv njega podiglo Tužilaštvo BiH zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Predstavnici brojnih organizacija iz RS okupili su se ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH kako bi pružili podršku predsjedniku RS Miloradu Dodiku.

Kako je ranije rečeno, suđenju predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću, koje se danas nastavlja pred Sudom BiH, prisustvovaće delegacije Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida, žene žrtve rata, Veterani i Starješine Vojske Republike Srpske, prenosi RTRS.

U Sarajevu su, takođe, i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, kao i premijer RS, Radovan Višković.

Podršku predsjedniku RS daće i predstavnici Srba u Federaciji, veliki broj poslanika u lokalnim zajednicama i brojni funkcioneri.

Predsjednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak rekao je da Boračka organizacija Republike Srpske podržava institucije RS, posebno instituciju predsjednika Republike koja je trenutno na udaru. Zbog toga će, kako je rekao, danas doći u Sarajevo da bi poručili: Vrijeme je da nas puste da živimo u miru!

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, Božica Živković Rajilić, izjavila je da članovi Udruženje daju maksimalnu podršku predsjednikuRS Miloradu Dodiku u, kako je navela, montiranom postupku pred Sudom BiH.

Sljedeće ročište trebalo je biti održano 22. novembra, no odgođeno je zbog “Dodikovih službenih obaveza”, a radilo se o putu u Mađarsku na sastanak s premijerom te zemlje Viktorom Orbanom.

Za ovo krivično djelo je predviđena kazna od pola godine do pet godina zatvora iako mnogi već sada smatraju da bi Dodiku mogla biti izrečena uslovna kazna čime bi ostao na slobodi, ali ne bi smio ponoviti krivično djelo za koje se sada tereti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,