Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čović na božićnom prijemu: Vratiti povjerenja i zajedničko djelovanje u korist bolje budućnosti

Preuzmite sliku

Popularno

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović priredio je u sjedištu institucija BiH u Sarajevu božićni prijem za predstavnike Vrhbosanske nadbiskupije i svih drugih vjerskih zajednica u BiH, nosioce izvršne, zakonodavne i sudske vlasti svih nivoa u BiH, članove diplomatskog kora i druge predstavnike javnog i kulturnog života.

U obraćanju brojnim zvanicama, izrazio je dobrodošlicu na tradicionalni prijem koji je nakon godina pandemije, ponovno uime predvodnika politike hrvatskog naroda, organiziran u sjedištu Parlamentarne skupštine BiH.

Čović je podsjetio na četiri vrijednosti došašća – nadu, mir, radost i ljubav, koje svakodnevno treba kao pojedinci i društvo da primjenjujemo jedni prema drugima. Podsjetio je na ratna stradanja iz nedavne prošlosti kao preskupu cijenu nesloge i sukoba te pozvao na vraćanje povjerenja i zajedničko djelovanje u korist bolje budućnosti svih žitelja.

– Večeras u pleteru zajedništva ističemo četiri vrijednosti došašća koje smo svi mi pozvani i možemo, kao pojedinci, društvo i nacije, svakodnevno primjenjivati jedni prema drugima: nadu, mir, radost i ljubav. Nada nas potiče da se nastavimo zalagati za više i ispravnije ciljeve vjerujući kako ih možemo ostvariti. Tako smo, mi ovdje, dužni našim zajedničkim radom i plemenitim vrijednostima, oko kojih se možemo okupiti, nastaviti raditi u korist bolje budućnosti svih žitelja – rekao je Čović.

Govoreći o miru kao dostižnom cilju ako ga svi čvrsto žele, podsjetio je na Dejtonski mirovni sporazum potpisan uz pomoć međunarodne zajednice, koji je osigurao mir među konstitutivnim narodima i ravnopravnost Bošnjaka, Hrvata i Srba, u zajednici sa svim drugima.

– Time smo se opredijelili za suživot tri jednakopravna konstitutivna naroda, bez mogućnosti preglasavanja i nametanja izborne volje – nelegitimnih političkih predstavnika. Na nama je danas učiniti sve što je potrebno kako bismo baštinili čvrste temelje mirovnih sporazuma te prepoznali sve prilike koje osiguravaju mir, ali i nadogradili suživot među svim zajednicama u Bosni i Hercegovini i kako se ne bismo nikada više suočili sa zlom, nepravdom i otuđenjem. Radost i veselje najviše osjećamo kada postignemo zajednički uspjeh – podvukao je Čović.

Kako je kazao, posljednjih godina, više nego ikada prije, bili smo svjedoci krajnje netolerancije, poziva na nasilje prema neistomišljenicima, govoru mržnje i netrpeljivosti u politici. Bilo je i ozbiljnih pokušaja da se ove retrogradne politike ponovno prenesu između naših naroda. To smo, naglasio je, prepoznali kao najveću prijetnju i tome smo se beskompromisno suprotstavili.

Čović ističe da blagdan Božića podsjeća da je sloboda temeljno određenje čovjeka, čemu su danas najbliže zapadne demokratije i mnoge članice Evropske unije kojoj i sami težimo.

Kako je naveo dalje, u pozadini političkih vrijednosti koje su okosnica Evropske unije, poput vladavine prava, ljudskih prava, demokratije – nalazi se civilizacijska težnja za poretkom utemeljenom na privoli umjesto prisili, miru umjesto sukoba i nemira, izvjesnosti umjesto neizvjesnosti, sigurnosti umjesto nesigurnosti, stabilnosti umjesto nestabilnosti, redu umjesto haosu.

Na koncu, pozvao je sve odgovorne političke predstavnike izvršne vlasti, zastupnice i zastupnike, društvene djelatnike, ali i urednike medija, na zajednički napor ka transformaciji bh. političke kulture i jačanje međunacionalne tolerancije i razumijevanja.

– U tome je ogromno ohrabrenje i potpora kandidatski status koji je, znakovito, upravo danas odobren od Evropskog vijeća. Izuzetna vijest za sve nas i snažna poruka svim narodima i građanima BiH da je evropska budućnost nadohvat ruke. Trebamo je snažno i bez zadrške prigrliti, vjerodostojno uzvratiti ukazano povjerenje i pruženu ruku prijateljstva naših budućih partnera s kojima ćemo dijeliti zajedničku sudbinu pod institucionalnim okriljem najvećeg mirovnog i demokratskog projekta u povijesti čovječanstva. Svi mi, kao odgovorni ljudi koji vjeruju u ovu zemlju i njezine narode, zajedno možemo i moramo dati svoj doprinos. Stoga s našim partnerima preuzimamo odgovornost za budućnost ove zemlje, duboko svjesni rizika i uloga. Nećemo pokleknuti, odustati ili pokolebati se – poručio je Čović.

Pozvao je da vrijeme došašća i novog Božića, blagdanskog ozračja, bude iskorišteno za mjerljive korake prema suživotu. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje