Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Afganistanske trgovine uklanjaju lutkama glave u skladu s talibanskom naredbom

Preuzmite sliku

Popularno

Trgovine s odjećom u zapadnoj afganistanskoj pokrajini Herat počele su uklanjati glave izložnih manekena, u skladu s novim direktivama koje je dao lokalni ured talibanskog ministarstva za islamsko vođenje.

Obeidullah Yari, čelnik lokalne poslovne zajednice, rekao je za VOA u ponedjeljak da je oko 20 posto trgovina u glavnom gradu pokrajine, također pod nazivom Herat, već provelo naredbu kako bi izbjeglo kaznu.

Ministarstvo za promicanje kreposti i prevencije poroka, koje je odgovorno za upravljanje talibanskim tumačenjem islama, prošle je sedmice donijelo odluku da se manekenkama u trgovinama skinu glave zbog uvredljivosti za Islam, upozoravajući da će prekršitelji biti kažnjeni.

Vlasnici gradskih trgovačkih centara i prodavači odjeće u početku su kritizirali talibansku direktivu, rekavši afganistanskim medijima da se manekeni također koriste za izlaganje odjeće u drugim islamskim regionima. Ali Yari je rekao da trgovci sada skidaju glave lutkama.

Aziz Rahman, pokrajinski šef ministarstva, rekao je lokalnim medijima da je naredio vlasnicima trgovina da odsjeku glave svojim lutkama jer su “oni idoli”. Dalje je objasnio da islam zabranjuje idolopoklonstvo, odnosno obožavanje idola.

Talibanske vlasti navodno su također pojačale nadzor javnih taksija u glavnom gradu Kabulu kako bi provjerile pridržavaju li se vozači upute ministarstva u vezi s pravom žena na putovanje.

Uredbom se zahtijeva da vozači prevoze samo one putnice koje nose maramu ili islamski hidžab i koje su u pratnji muškog rođaka ako putuju više od 72 kilometra. Također upućuje taksiste da puste bradu, zaustave svoja vozila u vrijeme molitve i prestanu puštati muziku tokom vožnje.

Ministarstvo je navodno također zabranilo Afganistanskim ženama da voze. Također je naredio lokalnim kanalima da prestanu prikazivati drame i sapunice s glumicama, a voditeljicama vijesti da nose hidžab dok su u eteru.

Glavni glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid, u nedavnom intervjuu afganistanskoj državnoj televiziji, branio je korake koje je poduzelo Ministarstvo za promicanje vrlina i prevenciju poroka, rekavši da oni ne bi trebali nikoga zabrinjavati jer je “Afganistan muslimanska nacija i niko se ne protivi islamskim zakonima u zemlji.

 • Mudžahid je, međutim, rekao da je svim vladinim “vjerskim odjelima” naloženi da “ne maltretiraju ljude i budu pristojni prema njima” dok im daju smjernice o islamu.

  Ultrakonzervativni talibani vratili su vlast u avgustu i imenovali privremenu vladu koja se sastoji isključivo od muškaraca koja će upravljati zemljom razorenom sukobom u skladu sa striktnim tumačenjem islama grupe, uprkos obećanju da se neće vratiti na oštru politiku svog prethodnog režima od 1996. do 2001. godine.

  Vlada je dopustila školarcima da se vrate na nastavu, ali djevojke u mnogim afganistanskim provincijama još uvijek čekaju dopuštenje za to, a većini žena je onemogućen povratak na posao.

  Kada su talibani posljednji put bili na vlasti, djevojčicama nije bilo dopušteno pohađati školu, a ženama je zabranjen rad i obrazovanje. Tadašnje Ministarstvo za promicanje vrlina i prevenciju poroka, odnosno policija morala, optužena je za ozbiljne povrede ljudskih prava, što je dovelo do izolacije Afganistana od svijeta.

  Mudžahid je rekao da se dogovaraju kako bi se svim afganistanskim djevojčicama omogućilo da nastave sa svojim obrazovnim aktivnostima, napominjući da su se učenice u nekoliko provincija već pridružile nastavi.

  Kritičari su, međutim, skeptični prema uvjeravanjima Talibana i kažu da skupina postupno vraća svoju represivnu politiku iz prošlosti.

  “Bilo je očekivano; ali bih poželio dobrodošlicu svakom pojedinom zaposleniku ovog ministarstva da se usredotoči na smanjenje siromaštva, isporuku pomoći i podizanje prosjaka s ulice, nahrane ih i davanje posla kao njihov prvi prioritet”, napisao je Torek Farhadi, bivši afganistanski dužnosnik.

  Sjedinjene Države i šira svjetska zajednica nisu priznale novu talibansku vladu i obustavile većinu nehumanitarne finansijske pomoći toj zemlji ovisnoj o pomoći.

  Strane zemlje i dalje odbijaju otvoriti izravan politički angažman s islamističkom skupinom sve dok ona ne osigura poštivanje ljudskih prava, posebno prava žena, uključi da država prekine veze s transnacionalnim teroristima.

  U međuvremenu, Afganistan je u zagrljaju teške humanitarne krize koja proizlazi iz godina rata, suše i siromaštva.

  Ujedinjeni narodi su u više navrata upozoravali da se više od polovice stanovništva u zemlji suočava s gladovanjem, s gotovo milion djece u opasnosti od smrti zbog “teške akutne pothranjenosti”.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje