riža
Blato, snopovi riže i temperatura od 36 stepeni: Ovako se zarađuje u glavnom gradu Madagaskara
U zemlji, koja je među važnim centrima za proizvodnju riže u svijetu, proizvodnja je rasprostranjena, posebno u regijama Ambatondrazaka, Analamanga i Alaotra Mangoro unutar granica glavnog grada. Proizvođači koji uzgajaju "hibridnu rižu",...
Savršena tekstura i okus: Tajna kuhanja koja će vam pomoći da riža bude kao iz restorana
Riža je jedan od najjednostavnijih, ali i najvažnijih sastojaka u mnogim kuhinjama svijeta. Bilo da je poslužujete uz glavno jelo, kao prilog ili u raznim salatama, riža može biti pravo umijeće ako se pravilno skuha. Postoji metoda kuhanja...
Savršen prilog uz svaki obrok: Ukusan i jednostavan recept za savršeno pripremljenu rižu
Riža je jedan od najpraktičnijih i najsvestranijih priloga u našoj kuhinji. Bilo da se koristi kao osnovni sastojak jela ili kao dodatak, riža je neizostavan element u mnogim kuhinjama svijeta. Njena jednostavnost pripreme i mogućnost kombi...
Savršen za hladne dane: Jednostavan recept za tradicionalnu poslasticu
Ova jednostavna, a tako ukusna poslastica, pruža utjehu i daje osjećaj domaće topline, baš onako kako su to naše bake pripremale. Sutlijaš je tradicionalni puding od riže koji spaja kremastu teksturu sa blagom slatkoćom, a sve što vam treb...
Dodajte ovaj sastojak u kalupe i vaši mafini će biti savršeno pečeni
Ili se može desiti situacija da u sredini nisu pečeni, a da su na dnu izgorili. Pečenje mafina često može biti podložno problemima: od nejednako pečenih smjesa do onih dosadnih zagorenih donjih dijelova. Iako mnogi od nas vjeruju da su naj...
Razlog je neočekivan: Znate li zašto je dobro da jedete rižu prije spavanja?
Zna se da određene namirnice povoljno djeluju na san, a japanski naučnici potvrdili su kako redovno konzumiranje većih količina riže pomaže da se pobijedi nesanica. Hrana s visokim glikemijskim indeksom, poput riže, obiluje amino-kiselinom...
Majstorstvo u kuhinji: Naučite kako savršeno skuhati rižu
Bez obzira na to jeste li početnik ili iskusni kuhar, savršeno skuhana riža uvijek je znak dobro pripremljenog jela. Odabirom prave vrste riže i korištenjem odgovarajućih tehnika kuhanja, možete postići savršenstvo u svakom obroku. Prvi...
Apple otkrio kako spasiti mokar iPhone: Zaboravite na trik s rižom, ovo je djelotvornije
IPhone uređaji stalno su u opasnosti od oštećenja vodom, bilo da je riječ o iznenadnom pljusku kiše, slučajnom padu u vodu ili drugim nezgodama. Iako je većina modela donekle vodootporna, nijedan nije u potpunosti vodootporan. Phone World p...
Apple upozorava: Ako stavljate mobitel u rižu, prestanite odmah
Desetljećima stara metoda spašavanja mokrog telefona u riži nije dobra ideja, kažu iz Applea, prenosi US Today Firma je nedavno objavila čitav dokument o opasnosti držanja telefona u riži. U dokumentu za podršku tehnološki div rekao je da...
Ne bacajte vodu od kuhanja riže: Ona je prirodni eliksir za vaše biljke
Bogata hranjivim tvarima, savršena za cvijeće, kućne biljke i povrće. Jeste li ikada pomislili da bi se voda u kojoj ste kuhali rižu mogla pretvoriti u čudesni eliksir za vaše biljke? Nakon što ovo pročitate više nećete bacati mutnu vodu ko...
Poznata kuharica otkrila trik: Cijeli život pogrešno kuhate rižu, evo kako da ispadne savršena
Kuharica Poppy O'Toole dijeli svoj trik za kuhanje savršene riže. Ujedno je otkrila kako nije ljubiteljica mokre, suhe ili nezačinjene riže. Mnogi smatraju da je priprema riže ponekad zahtijevan posao, no ova Michelinova kuharica ima odliča...
Savjet sa rižom je mit: Šta raditi kada telefon upadne u vodu?
Šta da radite ukoliko vam telefon upadne u vodu? Uobičajeni savjet je da mobilni telefon ubacite u posudu sa rižom i sve će biti u redu, međutim, ovo je više mit nego korisni savjet. Bez obzira kako se to desilo, prvi korak nakon što ste is...
Trik sa rižom: Prirodan miris za ormare
Želite li neutralizirati neugodne mirise ili spriječiti njihovu pojavu, u ormar ili ladice stavite posudicu sa rižom u koju ste ukapali omiljeno eterično ulje. Najučinkovitije u uklanjanju smrada je ulje limunske trave, a želite li samo da...
Deblja li vas tjestenina ili riža? Odgovor i nije tako jednostavan
Održavanje zdrave tjelesne težine vrlo je važno i mnogi ljudi, kao dio zdrave prehrane, postavljaju sebi razna pitanja kako bi razumjeli na koji način najbolje upravljati svojom svakodnevnom prehranom. Među mnogim pitanjima o kojima se rasp...
Efikasan prirodni način za uklanjanje vlage: Iskoristite ovu jeftinu namirnicu kao rješenje
Vlaga je čest neprijatelj kojeg ne možemo tako lako da se otarasimo, a pojavljuje se na raznim mjestima, naročito u kuhinji i kupatilu. Tajna uz pomoć koje ćete ukloniti vlagu krije se u riži. Riža ima, kako kažu, „magičnu“ sposobnost da up...
Stručnjakinja otkriva: Da li treba prati rižu prije kuhanja?
Šta se tačno postiže pretpranjem riže, prije kuhanja, objašnjava australska stručnjakinja. Pitanje treba li prethodno oprati rižu prije kuhanja je uobičajeno. Stručnjaci za kulinarstvo smatraju da pretpranje riže smanjuje količinu škroba,...
Vlada Indije donijela odluku o ograničenju izvoza riže
Indija je najveći izvoznik riže na svijetu koju prodaje u više od 150 zemalja, time će smanjene isporuke pojačati pritisak na cijene hrane koje već rastu zbog suše, toplotnih udara i rata u Ukrajini. Ispodprosječna količina padavina u glavn...
Trik sastojak za savršeni okus kuhane riže koji će obožavati svi ljubitelji azijske kuhinje
Želite li oplemeniti okus obične kuhane riže, pripremite ga na način na koji to čine u Aziji s dodatkom kokosovog mlijeka. Dodatnu dubinu okusa i arome podarit će mu nešto limunske trave i đumbira. Riža kuhana na kokosovom mlijeku savršen j...
U čemu je razlika? Evo za šta koristiti rižu dugog, srednjeg ili kratkog zrna...
Vjeruje se da je riža (Oryza sativa) prvi put udomaćena prije nekih 9 hiljada godina u Kini, iako neki istoričari tvrde da je u Indiji doživjela puni procvat, piše TasteAtlas. Budući da se riža može uzgajati gotovo svugdje, pod uslovom da i...
Italijanski recept za pržene kuglice od riže punjene sirom
Arancini di riso su pržene loptice riže punjene sirom ili nekom drugom namirnicom. To tradicionalno talijansko jelo obično se priprema kada treba potrošiti višak rižota od prethodnog dana... Sastojci za kuglice: 300 g kuhanog rižota (ili ku...
Nevjerovatan prizor: Znate li šta se nalazi ispod ovih divovskih šešira od bambusa?
Mjesto Munshiganj u središnjem dijelu Bangladeša poznato je po proizvodnji i obradi riže. Riža je, naime, jedna od najvažnijih namirnica u azijskoj gastronomiji te se ulaže mnogo truda i novca kako bi došla u najboljem mogućem obliku do svo...
Umro Yuan Longping, čovjek koji je pomogao nahraniti Kinu
Kineski “otac hibridne riže” umro je u bolnici u Changshi, u provinciji Hunan. Ugledni kineski naučnik Yuan Longping, poznat po razvoju prvih sorti hibridne riže, umro je u subotu u dobi od 90 godina, izvijestili su državni mediji. Kineski...
Skromno jelo iz osamdesetih postalo je hit u vrhunskim francuskim restoranima
Riža na mlijeku, koja mnoge podsjeća na školske dane, u Francuskoj se tokom pandemije vratila na stolove. Trend su oživjeli vrhunski chefovi vrativši se jelima iz djetinjstva kako bi vratili uspomenu na bezbrižnost i pružili utjehu u nesigu...
Trik kuharice: Evo kako uvijek dobiti savršeno pahuljastu rižu
Ako se prekuha bude kašasta, ako se ne skuha dovoljno ostane tvrda. Kako vam se to više ne bi događalo, profesionalna kuharica Poppy O’Toole je u svom novom videu na TikToku objasnila trik pomoću kojeg svaki put dobiva savršenu rižu. - Ovo...