Trik sastojak za savršeni okus kuhane riže koji će obožavati svi ljubitelji azijske kuhinje
Foto: Tuzlanski.ba

Želite li oplemeniti okus obične kuhane riže, pripremite ga na način na koji to čine u Aziji s dodatkom kokosovog mlijeka. Dodatnu dubinu okusa i arome podarit će mu nešto limunske trave i đumbira.

Riža kuhana na kokosovom mlijeku savršen je prilog uz začinjena azijska jela poput curryja od mesa i ribe.

Ne znate prave omjere za kuhanje riže? Nema problema. Uzmite bilo koju šoljicu u kući, nasipajte rižu u nju, a potom iskoristite istu šoljicu za mjerenje tekućine. Riža se kuha u tekućini u omjeru 1:2.

Sastojci za kuhanu rižu na kokosovom mlijeku:

2 šoljice riže

1 šoljica kokosovog mlijeka iz konzerve

1 šoljica obične vode

1 stapka limunske trave od 15 cm (zgnječena)

1 oguljeni komadić korijena đumbira (oko 2,5 cm veličine)

sol po želji

Priprema kuhane riže na kokosovom mlijeku:

Stavite rižu u cjedilo, isperite je tri puta s običnom svježom vodom i dobro ocijedite.

U lonac s odgovarajućim poklopcem stavite rižu, kokosovo mlijeko, vodu sol, limunsku travu i đumbir. Promiješajte da sljubite sve sastojke.

Kad tekućina zavrije smanjite temperaturu na najmanje i kuhajte rižu poklopljenu 15 minuta.

Uklonite lonac sa šporeta i držite lonac pokrivenim još 10 minuta da para dodatno termički obradi rižu.

Promiješajte rižu s viljuškom, izbacite iz lonca đumbir i limunsku travu i poslužite odmah s curryjem po želji. (punkufer.hr)