Foto: Tuzlanski.ba

U Živinicama završena je izgradnja najveće umjetne stijene za sportsko penjanje u BiH. Stijena je visine 13 metara, širine 8, opremljena kvaliettnom penjačkom opremom, a nalazi se u prostorijama BKC Živinice.

Riječ je o projektu kojeg su realizovali članovi Udruženja građana Penjački klub UP Živinice, kojeg kojeg vodi instruktor alpinizma Admir Andelić.

Izgradnja umjetne stijena za sportsko penjanje u Živinicama trajala je nekoliko mjeseci koštala je nešto više od 30.000 KM, a najveći dio sredstava obezbjedilo je Planinarsko društvo 'Edelweiss' Bjelašnica.

'Smatramo da je ovaj projekat koji je realizovan u Živinicama veliki pomak u BiH ka razvijanju ovog sporta' - kazao je Damir Lukšić.

Penjačku stijenu mogu koristiti djeca, mladi i odrasli, kako za rekreativno tako i za takmičarsko penjanje.

Sevčano otvaranje novoizgrađene umjetne stijene za penjanje upriličeno je u subotu u BKC Živinice, a tim povodom održano je i prvo međunarodno takmičenje pod nazivom “Živi NICE Živi CLIMB”.

Na takmičenju su učestvovati takmičari iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Austrije i Njemačke.

Predsednik Kluba Admir Andelić inače instruktor alpinizma zahvalio se svima koji pomogli realizaciju ovog značajnog projekta.

Značajno je istaći da je ovo sport olimpijskog karaktera koji ima Evropsko i Svjetsko takmičenje i koji će Gradu Živinice ali i Tuzlanskom kantonu dati jedan novi epitet.

Također, Andelić je pozvao sve zainteresovane da dođu u Živinice upoznaju se sa ovom vrstom sporta i zahvalio se gostima takmičarima iz regiona.

“Za manje od dva mjeseca smo uspjeli realizovati ovaj projekat koji je zaista jedinstven, ne samo u Živinicama, nego u BiH. Ovo je jedna od najvećih umjetnih stijena za sportsko penjanje u BiH. Na svečanom otvaranju stijene organizovali smo i takmičenje u penjanju, u disciplini težinskog, gdje smo imali puni kapacitet takmičara. Takmičari su došli  iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Austrije i Njemačke”, rekao je predsjednik UG Penjačkog kluba UP Živinice, Admir Andelić.

Novoizgrađenu stijenu za penjanje obišao je pred svečani čin otvaranja gradonačelnik Samir Kamenjaković koji je ovom prilikom istakao svoje zadovoljstvo zbog realizacije navedenog projekta.

“Na manifestaciji Dani dijaspore predstavljen je projekat izgradnje umjetne stijene za sportsko penjanje i mi smo zaista željeli da ga i realizujemo. Evo sada u Gradu Živinice imamo najveću umjetnu stijenu za penjanje u Bosni i Hercegovini. Drago mi je da je Penjački klub UP Živinice, kojeg vodi instruktor alpinizma Admir Andelić uspio realizovati navedeni projekat u sardnji sa BKC Živinice i Gradom Živinice i drago mi je što prvi u BiH vršimo promociju ove vrste sporta. Mi ćemo u saradnji sa Penjačkim klubom napraviti dodatne planove za razvoj ove vrste sporta u našem Gradu, a planirmo uraditi još jednu stijenu, na otvorenom. Mladim ljudima koji su napravili ideju o promocije ove vrste sporta u našem Gradu, posebno gospodinu Andeliću, želim u ime Grada Živinice zahvaliti se i čestitati na realizaciji ovakvog projekta. Također se želim zahvaliti BKC Živinice na podršci koju su dali ovom projektu. Pozivam naše sugrađane da se učlane u ovakve klubove i da na takav način damo doprinos u razvoju Živinica.”, rekao je gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković.